Европа

Експерт: На Турция ѝ предстоят още много избори и нестабилно управление

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Не споделях този безкраен оптимизъм на турската опозиция, че от първи тур ще бъде свален Ердоган. Реалността е тази – една част от Турция продължава да вярва на президента и да харесва неговата политика.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria журналистът Николай Кръстев.

Очаквам ситуацията с балотажа да се запази, защото на тези избори за пръв път виждаме пропукване в подкрепата за Ердоган. Това означава, че избирателите в Турция започват да мислят за промяна. Ако видим картата ще разберем, че по-голямата част от гласовете за Ердоган идват от чужбина и от малоазиатскта част на Турция. Кемалистката партия на Кълъчдароглу взема Истанбул и по-големите градове. Трябва да направим и уточнението, че вече имаме победител в турския парламент в лицето на Ердоган, каза международният анализатор доц. Искрен Иванов.

Картата е същата като при изборите през 2014 г., т.е. много малко се е променила Турция на електорално равнище днес. Виждаме монолитното мнозинство, което живее в централната и източната част на Турция, което гласува традиционно за Ердоган. Виждаме, че кемалисткта част на Турция продължава да е в същия обем както през 2014 г. Тоест Ердоган успява да постигне своите цели. За нас е важно каква Турция ще има на границата с България, допълни Кръстев.

 

Турското общество е обединено около идеята, че Турция трябва да играе по-независима роля във външната си политика и на регионален лидер на Балканите. За избирателите е по-важно Турция да бъде представена в международен план независимо, обективно и да запази своето достойнство. Нека да не забравяме, че през 90-те Турция беше марионетка на Запада. Турците никога няма да позволят този период да се върне в управлението на страната.

доц. Искрен Иванов

И преди 10 г., и сега виждаме, че младото поколение напуска Турция и не иска да се реализира в нея. Виждат, че управлението на Ердоган не води до онази стабилност, която е необходима за тази проевропейска и прозападна ориентация, смята Николай Кръстев.

 

Пред Турция предстоят още много избори оттук насетне и нестабилно управление. Загубите, които Турция претърпя от земетресението са огромни – това е близо 5% от БВП, които тепърва ще трябва да се възстановяват в турската икономика.

Николай Кръстев

Ако Ердоган спечели тези избори, това не трябва да се интерпретира като проазиатска ориентация на страната. Истината е, че Турция винаги е била американски съюзник още от студената война насам. Това, че Ердоган ще изкара страната от НАТО и ще престане да бъде съюзник на САЩ е фикция. Турция е зависима от американската икономика и много добре знае каква е цената на това да не бъде със Запада, каква е цената на това да бъде с Русия и каква е цената на това да не следва заветите на Кемал Ататюрк. Никой турски лидер няма да си го позволи, допълни доц. Искрен Иванов.

Прозападната ориентация на Турция не може да бъде поставяна под съмнение, но някой иска да я постави под съмнение. Виждате колко остро беше обръщението на лидера на опозицията, който дори се обърна на руски език в „Туитър“ към Русия и каза на руските приятели да не се месят в изборните резултати. На Русия й отговаря повече Ердоган да бъде начело на страната, защото тя може да общува с него по-лесно и безпроблемно. Два авторитарни режима по-лесно се разбират, каза Кръстев.

Не мога да се съглася, че преизбиране на Ердоган би тласнало Турция в руската сфера на влияние. Турция е 16-тата икономика в света и е много по-зависима от Запада. Република Турция е най-близкият ни съюзник в НАТО, независимо кой лидер ще е начело и тази антитурска реторика тук в България, не е нищо друго освен руска пропаганда, каза още доц. Иванов.

Тези избори са като референдум накъде тръгва Турция днес – 100 години след обявяването на републиката, заключи Кръстев.

Вижте цялото интервю във видеото.