Европа

„Поколението Ердоган“: Повече от 5 млн. души гласуваха за първи път

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Повече от 5 милиона души гласуваха за първи път. Това е поколението Z или както някои тук го наричат “Поколението Ердоган”, защото откакто са родени познават само един лидер.

Пойраз и Фуркан са съученици. 18-годишни - дават своя глас за първи път. Като вижда екипа ни, охранителят в това училище, където Пойраз е доброволец за изборите, ги спира. Основният въпрос е бил, както момчетата споделят - дали ще кажат нещо против Реджеп Таийп Ердоган пред камера.

Двамата приятели се надяват на промяна, както и почти целият им клас.

 

Имаме нужда от промяна. Откакто съм роден все едно и също правителство и една и съща партия управляват страната. Наистина имаме нужда от промяна. Затова гласувах за Кълъчдароглу, трябва да се отървем от Ердоган.

Пойраз

Те са тук от 21 години, а аз съм на 18. Искам да видя друг човек, идеите, работата на друг човек. Сега чувството не е хубаво. Трябва промяна. Колкото повече време минава, толкова по-лошо става.

Фуркан

Основните проблеми според момчетата са икономическата ситуация и отдалечаването от демокрацията.

„Искам да видя моята страна наред с другите европейски държави. Да имаме по-приятелска атмосфера. Само един пример - не искам да ми е нужна виза, за да дойда в България. Защото сме толкова близко и близки“, казва още Фуркан.

Фуркан и Пойраз споделят и своите планове и мечти - да продължат образованието си. Но не са сигурни дали ще останат в страната, ако Ердоган спечели.

„Искам да уча. Да уча електроинженерство. След това да продължа и да създам стартъп компания“, добавя Пойраз.

„Каквото и да стане, ще го приема. Но мисля, че искам да уча в чужбина, ако Ердоган спечели. Защото не харесвам неговите идеи, начина по който управлява страната“, казва още Фуркан.

Идеите на тези двама млади хора няма как да съвпаднат с мнението на всички техни връстници. Но именно младото поколение е това, което някой ден ще държи бъдещето на Турция в ръцете си.