Европа

И Ердоган, и Калъчдароглу гласуваха за демокрацията

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пожела изборите да бъдат благополучни за всички и за турската демокрация, след като гласува в средното училище "Саффет Чеби" в района Юскюдар на азиатския бряг на Истанбул. Неговият основен съперник във вота – Кемал Кълъчдароглу – упражни правото си на глас в квартал Чукурамбар в Анкара. Той си пожела скорошно завръщане на демокрацията. 

 

Следя нещата от сутринта. Според информацията от министъра на вътрешните работи процесът (на гласуване) протича без никакви проблеми или инциденти. Разбира се, най-важно беше гласуването в зоната на земетресението. Там нашите граждани гласуват с голям ентусиазъм и любов. Надявам се, че след като (гласовете) бъдат преброени, ние ще призовем Аллах за най-доброто, за по-добро бъдеще за нашата страна, народ и демокрация.

Реджеп Тайип Ердоган – президент на Турция, кандидат на Републикански алианс

Благодаря на всички мои съграждани. От цялото си сърце благодаря на всички, които излязоха и гласуваха днес. Демокрацията много ни липсваше. На всички ни липсваше да бъдем заедно. Да се прегръщаме един друг. Отсега нататък ще видите, че пролетта се е върнала и ще продължи. Моята любов е към всички.

Кемал Кълъчдароглу – кандидат на Национален алианс за президент

Първи данни за резултатите от вота се очакват към 21:00 часа.