Европа

Опашки от гласуващи удължиха изборния ден в Турция

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Опашки пред изборните секции удължиха изборния ден в Турция, предаде специалният пратеник на Euronews Bulgaria в Истанбул Ирина Иванова. Вотът трябваше да приключи в 17:00 часа, но заради желаещите да гласуват много секции удължиха работното си време.

Турция избира своя президент и парламент. Вотът е определян като един от най-важните в модерната история на страната. Повече от 60 милиона души избират своя президент за следващите 5 години, както и 600-членния парламент - чиито правомощия са по-малко, но все още е важно кой държи мнозинството.

На места опашки се извиха дори преди началото на изборния ден. Традиционно в Турция избирателната активност е висока.

Основният въпрос е дали страната ще продължи с или без Реджеп Таийп Ердоган след 20 години на власт. Изненадващо в късния следобед той е напуснал Истанбул и ще очаква резултатите в Анкара.

В края на изборния ден наблюдателите ще заснемат протоколите с гласувалите. След това всява партия ще ги публикува в публична система. 

Първи данни за резултатите от вота се очакват към 21:00 часа, но тъй като екзитполове са забранени, по-достоверни данни се очаква да има чак към полунощ. Екипът на Euronews Bulgaria ще бъде по това време на знаковия площад „Таксим“ в Истанбул, където се очаква да се съберат много хора.

Вижте обобщение на изборния ден във видеото.