Европа

Турция очаква първия балотаж в историята си с притаен дъх

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Турция е на път към първия си балотаж. За разлика от други години резултатите от оспорвания вот се забавиха. Квартали, типично оживени и в обикновена вечер, бяха празни. Хората бяха по домовете си, за да разберат резултата от техния вот.

Майката на Барбарос идва специално на гости, за проследят заедно изборната нощ. Тя е и единствената в този дом, която си спомня времето преди Ердоган.

 

Беше напълно различно. Бяхме по-модерни. Знаете какво се случи в Иран. И те бяха модерна държава. Например моята майка и баба ходеха навън с открити коси. Но нещата започнаха да се влошават. Наистина е тъжно за мен. Особено от гледна точка на правата на жените. Тези избори бяха голяма надежда за нас.

Нилуфер

Това семейство подкрепя опозицията. Притесненията им са какво може да се случи през следващите 2 седмици.

 

Към този момент са много близо, което е доста опасно. Видимо говоря за опозицията, защото ще се стигне до втори тур. А втори тур може да не е в полза на Кълъчдароглу. Щеше да е по-добре, ако всичко беше приключило на първи тур.

Барбарос

И на емблематичния площад Таксим беше настъпила тишина. Очакваше се на Таксим да се съберат изключително много хора. Привърженици както на опозицията, така и на управляващите. Вместо това площадът е притихнал. Малкото оживление идваше от продавачите, като дори и те нямаха клиенти.
Малцина местни следяха резултатите на своите телефони. 

В малките часове на изборната нощ изненадващо Реджеп Таийп Ердоган се появи в Истанбул. От балкона на централата на неговата Партия на справедливостта и развитието действащият президент се обърна към поддръжниците си с увереност, че може да спечели на първи тур, но и готовност за втори. Националистическият вот може да се окаже ключов, докато се чака да стане ясно кого ще подкрепи отпадналият кандидат Синан Оган.