Европа

Калъчдароглу печели вота в Истанбул, Анкара и Измир, Ердоган – в провинциите

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

След оспорваните избори в Турция се задава балотаж. На 28 май ще стане ясен новият президент на страната. Двамата основни кандидати - Реджеп Ердоган и Кемал Калъчдароглу, се наредиха на - съответно - първо и второ място - с по-малко от 5% разлика. 

Първоначално проправителствени медии даваха победата на Ердоган, а според опозиционните - Калъчдароглу водеше в резултата. Накрая обаче никой не премина границата от 50% при рекордната избирателна активност от близо 89 на сто. 

На този фон Синан Оган, който остана на трето място, все още не е решил към кого да насочи своите избиратели.

Ердоган заяви, че ще спечели балотажа.

Силно вярваме, че ще продължим да служим на нацията и през следващите 5 години.

Реджеп Ердоган, президент на Турция

Но и Калъчдароглу е убеден в победата. 

През следващите две седмици с нашия народ, за Турция, ще се борим с всички сили, за да донесем права, законност и справедливост. Нашият народ трябва да е сигурен, че категорично ще спечелим и ще има демокрация в тази страна.

Кемал Калъчдароглу, кандидат за президент

Калъчдароглу спечели вота в трите най-големи града - Истанбул, Анкара и Измир, но Ердоган води в повечето турски провинции. В някои от тях разликата между двамата е повече от 50% в полза на настоящия президент.

Изборни наблюдатели алармираха, че управляващата Партия на справедливостта и развитието е имала нечестно предимство. Според тях причината е, че турски медии са били несправедливо предубедени към формацията на Реджеп Ердоган. 

Междувременно неговата коалиция спечели парламентарните избори, докато тази на КалъчдАроглу остана на второ място с близо 15% разлика.