Общество

На първо четене: Депутатите приеха законопроектите за домашното насилие

От Euronews България Euronews България
Domashno Nasilie Unsplash

Депутатите приеха на първо четене законопроектите за защита от домашното насилие. Одобрени бяха относително сходните предложения на БСП и на ГЕРБ, СДС, ПП и ДБ.

Промените предвиждат разширяване на кръга от лица, пострадали от домашно насилие, които имат право да търсят защита. Ще бъде създадена и национална система, както и национален регистър за случаите на домашно насилие. С измененията се цели още да бъде улеснен дотъпът до правосъдие на пострадалите лице.

Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната–Демократична България" обясни, че случаите на домашно насилие трайно се увеличават, което налага въвеждане на нови мерки.

Двата приети законопроекта имат редица сходни текстове, но в този на БСП са изчистени всички точки, които въвеждат спорни идеологии, обясни Корнелия Нинова.

От "Възраждане" не подкрепиха нито единия от законопроектите.

Депутатите отхвърлиха предложението на "Има такъв народ" за създаване на изцяло нов Закон за защита от домашното насилие.

Законопроектите бяха задвижени още в 47-ото Народно събрание и се очакваха с нетърпение от неправителствените организации, които се занимават с тази материя. Тогава обаче парламентът приключи предсрочно и не остана време за окончателното приемане на проектите.