Общество

Журналист: Жертвите на домашно насилие си приличат по това, че се чувстват изоставени

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Случаите на домашното насилие имат връзка с агресията по пътищата, в училищата, между съседите, дори между начина, по който депутатите си говорят в парламента. Всичко това е свързано, насилието като цяло не е поредица от изолирани случаи, а резултат от фрустрацията на много хора в нашето общество, недоволни от начина, по който живеят.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria журналистът и предприемач Левена Лазарова.

В двата последни случая на жени става въпрос за убийства след дългогодишен тормоз в двойка. Разликата е, че във втория случай има издадена ограничителна заповед. Тук законът, за който твърдим, че е недостатъчен, е приложен, въпросът е какво е неговото изпълнение. Ограничителната заповед сама по себе си е един къс хартия.

Жертвите често са зависими – психически и икономически. Икономическата зависимост е голям проблем, защото много от тези хора нямат възможност да започнат самостоятелно живота си.

 

В новия законопроект, който беше опитано да бъде гласуван в Народното събрание и сега отново е внесен, се предвижда държавата да оказва икономическа помощ на хора, които са в затруднено положение. Този закон би дал сигнал на обществото, че на държавата вече не й е все тая.

Спазването на ограничителната заповед трябва много строго да се съблюдава от органите на реда, заяви бившият директор по психология към МВР Неделчо Стойчев. Повечето насилници я пренебрегват, тъй като смятат, че са в правото си да малтретират жертвата. Трябва да има някакъв механизъм на взаимодействие с тези организации, които подпомагат жертвите. Говоренето за проблема е един от начините да се повлияе върху поведението на насилника. Защото те разчитат на тайната, която се спазва и може да придобиват различни социално приемливи образи.

Сега има внесени три законопроекта, което показва, че народните представители си дават сметка, че така повече няма как да продължаваме.

Ключов момент е, че ще се създаде национален съвет, който ще въведе координационен механизъм между институциите. Видяхте в случая с Кристина Благоева, че тя е потърсила помощ, но механизмите, с които работим в момента не позволиха тя да бъде спасена. Взаимодействието между институциите е основен плюс на законопроектите.

Случаите си приличат по това, че жертвите се чувстват изоставени. Огромната им нужда е от справедливост, подкрепа и сигнал, че не са сами.

Вижте цялото интервю във видеото.