Общество

Психолог: Има големи резерви в институциите по спазването на Закона за защита от домашно насилие

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

12 жертви на домашно насилие отчитат неправителстквени организации от началото на годината. 200 са само сигналите около Великденските празници.

„Когато чуем, че има скандал, свързан с писъци, викове, трошене, е добре да известим телефон 112“, каза пред Euronews Bulgaria Катя Кръстанова, психолог от Фондация „Анимус“.

„В случая с Анита Димитрова обаче случаят е по-различен, тъй като има ограничителна заповед и всички са знаели за нея. Нарушението на ограничителна заповед е престъпление и всеки един, който знае, че извършителят доближава жертвата, трябва да сигнализира на полицията.

Районният съд в Перник, постановил ли е извършителят да напусне съвместно обитаваното жилище? Ако районният съдия не е постановил тази мярка в ограничителната заповед, той де факто е изгонил жертвата от жилището, пък извършителят е останал да си живее там. При това положение една жертва на домашно насилие може да не издържи на това да си смени целия начин на живот като наказана на друга територия затова, че е била жертва на домашно насилие. Бих запитала и съда разпоредил ли е децата да живеят при родителя, който не е упражнил насилие, съответно родителят-насилник да не ги доближава? Защото е много възможно жертвата заради децата да се върне в жилището. Когато изясним това поведение на съда и установим дали районният полицейски инспектор на квартал „Изток“ редовно е провеждал беседи с извършителя, за това, че той трябва да спазва ограничителната заповед, чак тогава дискутираме психологическия феномен, свързан с поведението на жертвите на насилие.

За децата, които стават свидетели на домашно насилие от най-ранна възраст светът изглежда доста променен. Те се чувстват изключително виновни, сякаш те са причинили домашното насилие. Ако заварят пребита собствената си майка се чувстват още по-виновни за това, че не са я спасили. Децата на 14-16 г. обикновено започват да се дистанцират от семейството си и прекарват живота си на вън с приятели и разбират, че не носят отговорност за домашното насилие. Практиката показва, че често големите деца скачат да удържат насилника. Когато си заварил убит родител е трагедия за цял живот. Тук е моментът съдът да изкара ограничителна заповед на насилника да не вижда децата, защото тъжната практика показва, че те след това настояват децата да ги посещават в ареста, а това е ретравмиране на децата.

Има внесени три законопроекта за защита от домашно насилие. Общото е, че се създава национален съвет за превенция и защита от домашно насилие. Това показва, че народните представители са узрели за идеята, че трябва да има национално политика по първична превенция, за да се работи върху общото агресивно поведение. Ще има и единна информационна система за регистриране на случаите, до проследяване на спазването на ограничителните заповеди. Най-важно е професионалистите да си свършат работата, както е описано в компетенциите на отделните институции. По-големият проблем е спазването на законите, а не толкова техните дефицити. Има големи резерви по отношение на спазването на Закона за защита от домашно насилие“, каза още Кръстанова.