Общество

Надежда Дерменджиева, „Българския фонд за жените“: Джендър стереотипите са в основата на домашното насилие

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Важно е да се отбележи, че атаките срещу Истанбулската конвенция по същество бяха и атаки срещу ЕС и срещу това дали България е европейска държава и в момента ние трябва да признаем като общество, че ратификацията на Истанбулската конвенция от ЕС е стъпка към това и ние все някога да я ратифицираме и да признаем, че сме европейски граждани.“

Това каза в ефира на Euronews PrimeTime Надежда Дерменджиева от „Българския фонд за жените“. По нейните думи т.нар. джендър стереотипи, полови стереотипи, са в основата на насилието.

За съжаление не само в България, но и по света, има редица хора, предимно мъже, застинали в Средновековието, които все още си мислят, че жените им принадлежат и те могат да контролират финансите им, телата им. Правото им на живот без насилие. Така че когато успеем да се справим реално с тези полови стереотипи и спрем да говорим за традиционни роли на мъжа или жената, тогава ние ще сме по-успешни в борбата с насилието.

Дерменджиева обясни, че в Истанбулската конвенция са залегнали три стълба – превенция, по-добра протекция на жертвите, както и по-успешно и ефективно преследване на насилниците. Тя посочи, че превенцията също се осъществява и чрез образование, което да учи децата на ненасилствено поведение.

„За всички неправителствени организации, които от години се борим с домашното насилие и насилието над жени, това е много добра новина. Лошата новина е, че обхватът на конвенцията е ограничен само до ЕК и институциите на ЕС“, коментира Дерменджиева.

Но от друга страна тази ратификация е инструмент да продължим да оказваме натиск върху взимащите решения в България. Още по-добрата новина е, че очакваме ЕП всъщност да ратифицира или по-скоро да гласува още една европейска директива за борба срещу насилието над жени и тогава България ще трябва да транспонира всички тези директиви, много от тях заимствани от Истанбулската конвенция.

„Мисля, че има промяна в общественото време от доста време. За огромно съжаление от началото на тази година вече има 13 убити жени, почти всички са били жертви на домашно насилие. Това са само случаите, за които знаем от медиите. Аз мисля, че все повече хората подкрепят промени в законодателството и подобряване на защитата на жертвите“, посочи Дерменджиева.

Тя е категорична, че най-добрата защита всъщност е превенцията. „Колкото повече България инвестира в превенция, толкова по-малко животи ще губим ние“, подчерта Дерменджиева.

Целия разговор вижте във видеото.