Европа

Европейският парламент одобри въвеждането на Истанбулската конвенция в целия ЕС

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

С голямо мнозинство Европейският парламент днес подкрепи въвеждането на Истанбулската конвенция във всички страни от ЕС. Препоръката бе одобрена с две отделни гласувания с над 450 гласа от около 600 участвали евродепутати, предаде БТА.

Предвижда се след днешното решение Съветът на ЕС също да гласува по този въпрос. Процедурата изисква постигането на квалифицирано мнозинство, а не на единодушие сред държавите от ЕС.

В гласувания от ЕП текст се отчита, че днешното решение е по искане на Съвета на ЕС и съответства на решение на Съда на ЕС, на становището на парламентарната комисия по правни въпроси, на мненията в парламентарните комисии по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и по правата на жените и равенството между половете.

Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени (Истанбулската конвенция) влезе в сила през 2014 г. и е първият подобен правно обвързващ международен инструмент, отбелязват вносителите на предложението за днешното гласуване. Това е първият международен текст, който съдържа правно определение за насилието над жени и установява всеобхватна рамка от правни и политически мерки за предотвратяване на това насилие, за оказване на подкрепа на жертвите и наказване на извършителите, добавят те.

Към септември 2022 г. конвенцията е подписана от всички държави в ЕС и е ратифицирана от 21 от тях (Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Швеция). България, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия все още не са ратифицирали конвенцията, се посочва в текста.

Извън ЕС - Великобритания, Молдова и Украйна, която се намира в разгара на бушуваща война, ратифицираха конвенцията през 2022 г., а Турция засега е единствената държава, която се е оттеглила от конвенцията, допълват вносителите.

Само шестима от общо 17 български евродепутати подкрепиха решението. Един бе против, трима се въздържаха, а седем не участваха в гласуването, уточни БНР. 

"За" документа бяха Радан Кънев от ЕНП, Елена Йончева и Сергей Станишев от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, както и всички от "Обнови Европа" - Искра Михайлова, Атидже Алиева-Вели и Илхан Кючюк.

"Против" гласува единствено Ангел Джамбазки от Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки. Андрей Новаков, Асим Адемов и Александър Йорданов от ЕНП се въздържаха.

Останалите български представители в ЕП - Андрей Ковачев, Ева Майдел, Емил Радев от ЕНП, социалистите Христов, Цветелина Пенкова, Петър Витанов, както и консерваторът Андрей Слабаков, не участваха в гласуването.

След като Съветът на ЕС даде светлина на Истанбулската конвенция, тя ще стане задължителна за всички страни членки. Това вероятно ще породи интересен казус у нас, тъй като тя бе обявена за противоконституционна от съда. Осем конституционни съдии надвиха над четирима за това решение, след като бяха сезирани от ГЕРБ през март 2018 г. да се произнесат противоречи ли конвенцията на основния закон. Това се случи след шумни обществени дебати "за" и "против" документа, заради които управляващата тогава партия реши да остави отговорността в ръцете на КС.