Култура

Георги Господинов стана първият български писател, спечелил престижната награда "Букър"

От Euronews България Euronews България

Георги Господинов спечели най-престижната литературна награда "Букър" за романа си "Времеубежище". Това стана на тазгодишната церемония по връчване на международното отличие в Лондон.

Той беше първият български писател, номиниран за приза, а сега стана и първият български автор, който го е получил.

Победителят беше обявен на официална церемония в Лондон от председателя на журито на тазгодишното издание на отличието - носителката на "Гонкур" Лейла Слимани.

 

„Утре е най-важният ден в България, любимият ми национален празник – денят на кирилицата, на писането и на езика. Прекрасно е, когато се празнува езикът. Честит празник! Честито чудо на езика“,

Георги Господинов

Английският превод на "Времеубежище", направен от Анджела Родел, беше сред шестте издания, които се бореха за наградата.

Останалите произведения от краткия списък са Boulder от Ева Балтасар, The Gospel According to the New World от Мариз Конде, Whale от Чхон Мьон-гуан, Standing Heavy от Патрик Арманд-Гбака Бреде - Гааз и Still Born от Гуадалупе Неттел.

Наградата е в размер на 50 000 британски лири и се разделя между автора и преводача на книгата - победител. Досега отличието са печелили автори като Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро и Джулиан Барнс.

На 18 април романът на българския автор попадна и в краткия списък с номинации за международната награда. От 13-те произведения в дългия списък само шест се класираха за краткия.

Сериозна книга и много силен претендент за наградата - така от "Гардиън" определят "Времеубежище" на Георги Господинов. "Ню Йоркър" и "Гардиън" вече обявиха романа за една от книгите на 2022 година, а "Таймс" сравни българския автор с Джордж Оруел.

Романът  донесе още две награди на Господинов – Premia Strega Europea 2021 и Български роман на годината „13 века България“ 2021.

"Времеубежище" е третият роман на Георги Господинов след "Естествен роман" и "Физика на тъгата".