Култура

Георги Господинов влезе в топ шест на номинираните за престижната награда „Букър“

От Euronews България Euronews България
Georgi Gospodinov BGNES Снимка: БГНЕС

Романът „Времеубежище“ на българския писател Георги Господинов влезе в краткия, финален списък с номинации за престижната международна награда „Букър“.

В него попадат едва шест заглавия, които ще се борят за голямото отличие. Едно от тях е „Времеубежище“.

Георги Господинов е първият български писател, който успя да стигне и до предварителния списък с 13 книги, който бе обявен преди месец и от който журито отся шестимата финалисти. Те от своя страна станаха ясни официално в ранния следобед днес.

Leyla Slimani Booker Председателят на журито - мароканската писателка Лейла Слимани, обявява шестимата финалисти за "Букър", сред които е и Георги Господинов с "Времеубежище".

В конкурса могат да участват романи или сборници с разкази на автори и езици от цял свят, преведени на английски и публикувани във Великобритания. Преводът на „Времеубежище“ е дело на Анджела Родел, която също става част от номинацията.

Победителят ще стане известен по време на официална церемония на 23 май. А наградният фонд е в размер на 50 000 британски лири и се разделя между автора и преводача на книгата - фаворит.

 

Освен българския писател, българският език също за първи път попада в престижния списък с номинации. В компанията му там е книгата "Боулдър" на Ева Балтазар в превод от каталунски. 

Сред финалистите е и 89-годишната Марис Конде от Кот д'Ивоар с книгата "Евангелието според новия завет", което бие рекорда за най-стар автор.

Отличията "Букър" са едно от най-важните събития в литературния и издателския свят и се връчват от 1969 година.