Европа

Гърците ще изберат новите 300 депутати на 25 юни

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Въпреки категоричната победа на Нова Демокрация, Гърция отива на предсрочни избори, а най-вероятната дата е 25 юни. Премиерът Кириакос Мицотакис върна мандата и заяви, че няма да работи по сформирането на коалиция. Анализаторите предрекоха такъв развой на събитията, а оказва се, и гражданите не са изненадани.

Не очаквах нищо различно от това. Заслужаваме си това, което ни чака. Това е нашата страна. Честно казано, исках някой нов човек, нещо различно. А не едни и същи политически династии, но такива сме си.

Сотирис, пожарникар

Някои твърдяха, че дясноцентристите на Мицотакис ще понесат тежък удар след ЖП катастрофата през февруари, при която загинаха 57 души. Лидерът на опозицията Алексис Ципрас пък даваше заявка, че е готов да управлява отново.

Очаквах резултата, всички мои приятели, семейството ми, всички са доволни. Надявам се на следващия тур Нова Демокрация да се справи още по-добре.

Спирос, пенсионер

Очаквах Нова демокрация да спечелят, но не и с такава разлика. Какво да ви кажа, Мицотакис ги разби. То йспечели честно, защото Ципрас не можа да онагледи обещанията си, през 2015 г. се подведохме по думите му.

Фотис, бизнесмен

Формално президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу връчи проучвателен мандат на Кириакос Мицотакис още в понеделник, но той го върна на същия ден. При малко над 60% избирателна активност, Нова демокрация получи 41 на сто от гласовете, СИРИЗА остана втора с близо 20%. Трети са от ПАСОК с учудващо високия резултат от 12 на сто. На предсрочния вот в края на юни гърците ще гласуват по нов закон, спрямо който, първата партия ще получи бонус места в парламента, което ще отвори широко вратата за Нова демокрация за еднопартиен кабинет.