Европа

Работници в Белгия протестират срещу орязването на правата им

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Синдикатите в Белгия организираха голяма демонстрация в защита на правата на работещите и срещу орязването на правото им на стачка. Шествията блокираха метрото и обществения транспорт в столицата Брюксел. Профсъюзите са недоволни от стремежа на работодателите да наложат нови трудови договори на служителите си, които засягат социалните им права и водят до намаляване на заплатите им.

В момента имаме социален дъмпинг, правата на работниците се нарушават, пазарът на труда изисква все повече гъвкавост, а работната сила е изправена пред по-голяма несигурност.

Жан-Паскал Лабил – синдикален ръководител 

Днес не протестираме за по-добри заплати, а да запазим тези, които вече имаме. Но в сектора на търговията на дребно служителите обикновено получават по-ниски заплати, така че трябва да протестираме и за увеличение на възнагражденията. Средата, в която работят, е несигурна.

Ребека Копенс – служителка в супермаркет от Гент

Протестиращите са недоволни и от мерките, чрез които се ограничава правото на стачни действия – чрез едностранни съдебни забрани от страна на работодателя, например ако персоналът реши да блокира фирмени помещения. 

Освен обществения транспорт, засегнати от протеста бяха редица държавни и общински услуги.