Свят

Протест в Грузия срещу възобновени полети към Русия

От Euronews България Euronews България
Russia Georgia Flights 23139493767153 Снимка: АР

Няколкостотин души провеждат протест пред сградата на парламента в центъра на Тбилиси срещу възобновяването на директните полети между Грузия и Русия.

Митингът е организиран от няколко опозиционни партии, предаде ТАСС. Въпреки дъжда опозиционери, граждански активисти и жители на столицата критикуват първия полет на грузинската авиокомпания "Азимут" от Русия. Организаторите на митинга настояват грузинските власти да отменят полетите до Москва.

На мястото на събитието дежурят служители на реда, а акцията е мирна. Булевард "Руставели", където се намира парламентът, не е блокиран. По същото време в парламента се провежда заседание. Организаторите на митинга ще отидат до входа на парламента, за да изразят позицията си пред излизащите депутати, а също и пред министъра на вътрешните работи Вахтанг Гомелаури, който в петък говори пред законодателния орган.

На 19 май на международното летище в Тбилиси кацна полет на Azimut Airlines. Това е първият полет от Москва до Тбилиси от четири години насам. Грузинският национален превозвач Georgian Airways също ще започне ежедневни директни полети до Тбилиси от 20 май. Руската авиокомпания Red Wings ще започне да лети до Грузия през юни.

На 10 май руският президент Владимир Путин подписа указ за премахване на визовия режим за гражданите на Грузия от 15 май. С друг указ той отмени забраната за полети на руски авиокомпании и продажба на екскурзии до Грузия, която беше в сила от 2019 г.