Европа

Протестите срещу „руския закон“ в Грузия се разрастват

От Euronews България Euronews България

Хиляди хора се събраха на протест за втори пореден ден в грузинската столица Тбилиси. Демонстрантите изразяват недоволството си от закона за "чуждестранните агенти", който по думите на критици сигнализира промяна в посока авторитаризъм и се отразява неблагоприятно върху шансовете на Грузия за по-тесни връзки с Европа.

Демонстрантите организираха нощна блокада на парламента. От Тблиси предава колегата от Euronews Грузия Мариам Кукилава. 

Протестът продължава пред Парламента на Грузия. Хората крещят НЕ на руския закон. На протеста има представители на неправителствени организации, политици от гражданската квота и граждани, които се противопоставят на закона за чуждите агенти, който беше приет от парламента на първо четене. Студенти от различни университети също се присъединиха към протестите, за да защитят европейското бъдеще на Грузия, за да отбележат международния ден на жената и да протестират срещу спорното предложение на грузинския парламент. Жените се събраха на шествие и бяха първите, които се появиха тук.

Слоганът на марша беше НЕ на руския закон и протестират заедно с всички, които изразяват разочарованието си от грузинското правителство. Грузинците ясно заявяват, че искат да живеят в свободна държавна, в свободна, освободена от руско влияние. Казват, че са готови да продължат да протестират докато парламентът оттегли закона.