Европа

Пригожин твърди, че е превзел Бахмут

От Euronews България Euronews България
Vagner Wagner Prigozhin AP Ръководителят на руската наемническа групировка "Вагнер" Евгений Пригожин. Снимка: АР

Ръководителят на руската наемническа групировка "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че Бахмут е превзет изцяло в най-дългата и кървава битка от инвазията на Москва, предаде АФП.

Украйна призна, че ситуацията в града е "критична", но твърди, че все още има известен сухопътен контрол на терен.

„Вагнер“ е начело на битката за Бахмут и се смята, че групировката е претърпяла огромни загуби при продължилия месеци щурм на града.

"Днес на 20 май, около обяд, Бахмут беше превзет изцяло", заяви Пригожин във видеоклип, публикуван в Телеграм, докато зад него бойци държат руското знаме, заобиколени от руини.

Бойците на Вагнер ще огледат превзетия град, преди да го предадат на официалната руска армия до 25 май, твърди Пригожин.

"До 25 май ще създадем необходимите защитни линии и ще го предадем на военните", допълни той, като добави, че „самите ние ще отидем в полеви лагери."

Украински официални лица заявиха, че е запазен известен сухопътен контрол в източния град, като боевете продължават, а ситуацията е "критична".

"Тежки боеве в Бахмут. Ситуацията е критична", написа в Телеграм заместник-министърът на отбраната Ганна Маляр. Тя посочи, че украинските войски "държат отбраната" в "самолетната зона" на града.

"Към момента нашите защитници контролират някои промишлени и инфраструктурни обекти в района", допълни тя.

Изявлението на „Вагнер“ дойде в момент, когато украинският президент Володимир Зеленски участва в срещата на върха на Г-7 в Япония.

"Операцията по превземането на Бахмут… месомелачката "Бахмут", продължи 224 дни", каза Пригожин, облечен в камуфлажна униформа.

Битката изравни със земята центъра за добив на сол, който някога е имал население от около 70 000 души.

Т. нар. „готвач на Путин“, въвлечен във все по-публична борба с официалната руска армия, заяви, че загубите на Москва са щели да бъдат далеч по-малки, ако не са били некомпетентните генерали.

Той отдавна се оплаква от това, че на Вагнер не се предоставя необходимото количество боеприпаси.

"Тук (в Бахмут) имаше само Вагнер", твърди той във видеото и уточни:

"Сражавахме се не само с украинската армия, но и с руската бюрокрация".

Пригожин не разкрива колко бойци на Вагнер са загинали в Бахмут, но съобщава, че загубите са "пет пъти по-големи" заради руското военно ръководство.

Той обвини министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, че са превърнали офанзивата в "собствено забавление".

"Един ден в историята те ще платят за действията си", каза Пригожин.