Свят

Преди и след руската инвазия - сателитни снимки показват разрухата в Бахмут

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
1 Снимки: MAXAR Technologies

Maxar Technologies публикува сателитни снимки с висока резолюция, показващи части от град Бахмут, Донецка област, през май миналата година и този месец.

Те показват в графични детайли степента на разрушенията, които са били причинени, съобщава Sky News.

Максар заяви, че "редица жилищни сгради, училища, магазини и друга инфраструктура са превърнати в тлеещи отломки".

 

"Части от града, които допреди година са били осеяни с дървета и паркове, сега са напълно лишени от всякаква растителност и са покрити с кафяв/червен прах и отломки", се казва в доклада.

 

Междувременно както от украинската армия, така и от Вагнер съобщиха за руско отстъпление около Бахмут. От Киев заявиха, че Русия бомбардира пътищата за достъп в опит да забавят украинската контраатака.

През последните дни украинските войски поддържат позиции близо до обсадения град Бахмут.

Киев отбелязва успехи на бойното поле около Бахмут, които в крайна сметка биха могли да вкарат в капана на града силите на руската наемническа групировка "Вагнер".

Вагнер е начело на руската атака срещу града.

Москва вижда в Бахмут, град с население от около 70 000 души преди пълномащабното нахлуване на Русия преди близо 15 месеца, стъпка към превземането на останалата част от източната област Донбас.


Вчера командващият "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че силите му в Бахмут продължават да напредват и са на път да изтласкат украинските войски от последната им опора в застроената зона в западните покрайнини на града.


Той обвини командирите на руските редовни сили, че са изоставили терени северно и южно от града, което увеличава риска от обкръжаване на войските вътре.

Руското министерство на отбраната призна за известно изтегляне от позициите край Бахмут през изминалата седмица, но отрича твърденията на Пригожин, че фланговете се рушат или че е задържало боеприпаси от Вагнер.

Най-четени