Европа

Евгений Пригожин потвърди за украински напредък в района на Бахмут (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор
Global_And
Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Русия и Украйна продължават да споделят разнопосочна информация за ситуацията на фронта. От Киев съобщиха, че са напреднали с около 2 км за седмица в района на града. Русия отрече тези твърдения, но ръководителят на наемниците от "Вангер" потвърди за загуби от страна на Москва.

Според Евгений Пригожин руската армия напуска позициите си близо до Бахмут. Той подчерта, че "фронтът се срива". Освен това Пригожин покани Сергей Шойгу да посети града. Руското военно министерство твърди, че се изтегля от северните части на града града с мотива, че армията се е преместила на по-добри позиции. От Москва заявиха, че са отблъснали над 20 украински атаки, както и че силите на Киев са извършили "офанзивни операции" около Соледар през последното денонощие.

На фона на очакваната контраофанзива украинският президент Володимир Зеленски вече заяви, че страната му не е готова за този ход. По думите му в момента има други приоритети, включително съдебна реформа, която ще доближи Киев до членството в Европейския съюз.

Днес одобрих всеобхватен стратегически план за реформиране на правната ни система – всички органи и прокуратурата. Това е подробен документ, който е предназначен да действа до 2027 г. Казано по-просто, ние трябва да осигурим система за гарантиране на правосъдието и правовия ред в нашата страна, която да отговаря на целта ни за бързо присъединяване към ЕС.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Докато сраженията продължават, външното министерство на Китай обяви, че изпраща свой специален представител в Европа, който ще посети Германия, Полша, Франция, Русия и Украйна.