Европа

Киев съобщи за "безпрецедентни кръвопролитни сражения" в Бахмут

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Украинските сили съобщават за "безпрецедентни кръвопролитни сражения" в Бахмут. От Киев се опитват да удържи руската офанзива в източния град. Междувременно групата на седемте най-развити демокрации - Г-7, предупреди да не се правят опити за силово изменение на световния ред.



Руската държавна телевизия разпространи кадри, на които твърди, че се виждат войници на военната групировка "Вагнер" в Бахмут. 

Украинските военни съобщиха за "безпрецедентни кървави сражения" в града. Киев продължава да удържа руската офанзива, докато руски войски се опитват да го обкръжат напълно. 

На фронта на дипломацията - продължава посещението на китайския военен министър в Русия. Ли Шанфу и руският президент Владимир Путин изтъкнаха военното сътрудничество между двете страни, които по-рано обявиха партньорство “без граници”.

 

Редовно обменяме полезна информация, сътрудничим си във военно-техническата област и провеждаме съвместни учения. При това на различни места - и в региона на Далечния изток, и в Европа, и по морето, и на сушата, и във въздуха. Мисля, че това несъмнено е една важна област, която укрепва изключителния стратегически характер на нашите отношения. 

Владимир Путин, президент на Русия

Междувременно групата на седемте най-развити демокрации – Г-7, предупреди да не се правят опити за силово изменение на световния ред.

 

Международната общност се намира в исторически повратен момент. Така че ние категорично отхвърляме всякакви едностранни опити за промяна на статуквото със сила или агресията на Русия срещу Украйна, както и заплахата ѝ за използване на ядрено оръжие. По този начин ще демонстрираме пред света твърдата решимост на Г-7 да поддържа международния ред, основан на върховенството на закона.

Йошимаса Хаяши, министър на външните работи на Япония

Освен войната в Украйна, външните министри от Г-7 обсъждат и Китай, включително по отношение на Тайван, насилието в Судан, напрежението на Корейския полуостров, както и ситуацията в Близкия изток.