Европа

Украйна съобщи за успехи в боевете около Бахмут

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинските войски са напреднали в района на Бахмут, но вътре в самия град руските сили също постигат някои успехи, съобщи украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр.

Тя написа в Телеграм, че в последните дни частите на Киев са си върнали около 20 кв. км територия от руските войски в района на град Бахмут в Източна Украйна, който от месеци е арена на ожесточени боеве. Отново бе посочено, че украинското напредване в Бахмут не е част от по-широко контранастъпление, планирано от Киев.

Маляр добави, че Русия изпраща десантни части към Бахмут и че ожесточените боеве за града продължават с "променлив резултат".

Изнесените от украинския заместник-министър данни за положението на бойното поле не могат да бъдат независимо проверени.

Междувременно относно информациите от руското МО за унищожена от руска хиперзвукова ракета "Кинжал" американска система за противоракетна отбрана "Пейтриът" в Украйна, двама американски представители потвърдиха, че системата е пострадала от руски удар, но не изглежда да е била унищожена.

Американски служител, пожелал анонимност, заяви, че Вашингтон и Киев вече са разговаряли за най-добрия начин за възстановяване на системата и на този етап не изглежда, че системата ще трябва да бъде изваждана от Украйна.

"Пейтриът" е една от сложните системи за противовъздушна отбрана, доставена от Запада, за да помогне на Украйна да отблъсне руските въздушни удари, насочена срещу критичната инфраструктура на Украйна, енергийни съоръжения и други обекти.