Европа

Международен регистър за военните щети в Украйна поиска Олаф Шолц

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Демонстрирана подкрепа за Украйна и търсене на отговорност от Русия за извършени военни престъпления в съседната държава. Това бяха основни акценти при откриването на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, Исландия.

По видеовръзка украинският президент Зеленски благодари на своите поддръжници и подчерта силата на европейското сближаване.

Германският канцлер Олаф Шолц призова за създаване на международен регистър на военните щети в Украйна. "Това е крайно необходимо, за да бъдат документирани последиците от руската военна агресия в Украйна, и за да се осигури основа за възстановяването на страната", аргументира се Шолц. 

В един момент войната на Русия срещу Украйна ще приключи и едно е сигурно – тя няма да завърши с победа на империализма в стил Путин, защото ние ще подкрепяме Украйна, докато не бъде постигнат справедлив мир. Дотогава ние като Съвет на Европа трябва да поддържаме мостове към представителите на една различна Русия, една различна Беларус – и да държим отворена перспективата за демократично, мирно бъдеще и за двете страни, колкото и малко вероятно да ни изглежда това днес.

Олаф Шолц – канцлер на Германия

Френският президент Еманюел Макрон предложи Банката за развитие на Съвета на Европа да мобилизира средства за изграждане на центрове за психично здраве в Украйна, за да бъдат подпомогнати всички, които страдат от "тежки травми" вследствие на войната.

Банката за развитие на Съвета на Европа е в уникална позиция да помогне на Украйна и да финансира реконструкцията на училища, болници, родилни домове. Предлагам да стартираме голям проект, за да се подкрепи бързо създаването на 100 центъра за подкрепа на психичното здраве и помощ за тези, които страдат от тежките травми, провокирани от жестокия конфликт.

Еманюел Макрон – президент на Франция

Макрон акцентира, че срещата на върха на Съвета на Европа трябва да се използва само за обсъждане на начини за "гарантиране на демократичната сигурност" на Европа.

Председателят на ЕК призова лидерите да потърсят отговорност от Русия за военните престъпления, извършени в Украйна. Освен това Фон дер Лайен поиска да се създадат условия за траен и справедлив мир в Украйна.

„Ние ще направим всичко възможно Украйна да спечели мира. Справедлив мир. Няма да направим нищо за Украйна без нейно участие. Ето защо силно подкрепяме мирната формула на Украйна. Затова призовавам на тази среща на върха наистина да се обединим зад тази мирна формула. Украинците се борят за демокрация и свобода. Това е наша обща борба. И ние стоим до тях толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Съветът на Европа е основан през 1949 г като пазител на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона в Европа и е независим от Европейския съюз. Русия беше изключена от организацията след пълномащабната й инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Според проект на заключителната декларация, лидерите ще одобрят нов Регистър на щетите, механизъм за регистриране и документиране на доказателства и претенции за щети, и искове за обезщетения, загуби или вреди, причинени в резултат на руската инвазия.