Свят

Винсент Кампос, американски експерт по отбраната: Да помогнем на Украйна да се защити и възстанови

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

В София се проведе Форумът „ЕС се среща с Балканите“. Той събра високопоставени представители на Европейския съюз, настоящи и бивши министри от региона, дипломати и анализатори. Гости на събитието бяха председателя на Европейския парламент Роберта Мецола и еврокомисарят по въпросите на разширяването на Съюза Оливер Вархей.

За предизвикателствата пред Европейския съюз на фона на променената среда за сигурност заради войната в Украйна и за въздействието на изборите в Турция разговаряхме с дипломата Винсент Кампос от Държавния департамент на Съединените щати – старши сътрудник в базирания в Индия изследователски център „Обзървър рисърч фаундейшън“ (Observer Research Foundation), и експертът по енергийна сигурност и отбрана Винсент Кампос.

 

Какви са общите предизвикателства, пред които са изправени държавите от ЕС поради натиска от войната?

– Първо искам да кажа, че е удоволствие за мен да разговарям с вас. Относно въпроса ви- има доста предизвикателства. Разбира се, най-голямото предизвикателство не само пред ЕС, но дори и за САЩ, за трансграничните ни взаимоотношения, е да направим всичко възможно, за да помогнем на Украйна в тази война. Да помогнем на Украйна да се защити. Това е основният приоритет в момента. Но от друга страна, ЕС е изправен пред редица трудности- като украинците, които бягат от конфликта например. Съюзът ги прие.

Много от бежанците останаха в Полша, Румъния и дори в България. Но когато войната свърши, тези хора не могат просто да се върнат по домовете си. Трябва да се изчака подходящото време за това - реконструкцията на страната. За съжаление, изглежда, че това ще бъде дългосрочен проблем за ЕС. Трябва да вземем предвид, че Украйна е наш значителен партньор в редица сектори - селскостопанския и енергийния например, където страната има ключова роля.

Иска ми се обаче да поговорим по-детайлно за селскостопанския сектор. Хората най-накрая разбират, че голямо количество от зърното е предназначено за Африка. Знаете, украинското зърно, което все пак не беше откраднато от Русия, създаде проблем на ниво ЕС. Та това е предизвикателството в краткосрочен план, а в по-далечното бъдеще- възстановяването на Украйна и времето, което ще е необходимо, за да хората успеят да се приберат вкъщи. Освен това, както чухме и сутринта, Украйна трябва да заздрави отбраната си, тъй като няма абсолютно никакви гаранции, че Русия няма да нападне отново. И така, определено Европа е изправена пред доста предизвикателства, но по мое мнение тези са сред най-приоритетните.

Говорейки за бъдещето на ЕС – какво да очакваме в области като енергетиката, климата, услугите и цифровата трансформация?

– Въпросът ви засяга много и все различни сфери. Надали войната можеше да избухне в по-неподходящ момент. Мисля така, тъй като Европа, както и остатъка от света,разбира се, точно беше преживяла ужаса от Ковид-19. А наред с пандемията, масово хората трудно се справяха с инфлацията, с икономическата ситуация, притесняваха се за доставките на продукти и ресурси. И така, животът на всеки един от нас определено не беше лесен, но точно тогава започна нова криза- тази налудничава война на Русия в Украйна. А тя от своя страна, отключи редица други проблеми.

Когато говорим за дигитализация или за напредъка, който Украйна правеше, що се отнася до интегрирането й в Европа, трябва да знаем, че за съжаление войната в Украйна забавя изключително този процеса. И така, един ден, когато Русия е изгонена от територията на Украйна, и вече сме фокусирани във възстановяването ѝ, едва тогава ще можем да говорим за развитието на Украйна, включително чрез модерните технологии в дигиталния свят или тези в сферата на климатичните промени, например.

Вярвам, че Украйна ще бъде по-добре позиционирана, дори в сравнение с преди началото на конфликта. Точно за това ще говоря на форума - как да използваме иновативните технологии, за да не само подпомогнем Украйна, но и да покажем на другите страни ползите от новите технологии. Особено в Западните Балкани, включително и в България, страните трябва да започнат да прилагат незабавно това, което днес работи добре. Решенията трябва да се вземат и спрямо други държави, за да подпомагаме развитието, където то е необходимо.

Няколко думи за изборите в Турция – как резултатите от тях могат да повлияят на връзките с ЕС, Русия и Близкия изток? Политическа нестабилност или не?

– С цялото ми уважение към изборите в Турция, смятам, че е все още рано да говорим за елементи на политическа стабилност или нестабилност. Най-малкото защото има още две седмици до окончателните резултати. И когато говорим за Средния Изток, Русия, Китай или ЕС, има достатъчно поле на действие. Нека изчакаме и видим какво ще се случи. Но дори и след 2 седмици, ако Ердоган спечели или пък при евентуална смяна на правителството в страната, аз бих посъветвал Близкият Изток, но най-вече Китай и Русия, да изчакат докато проследим развитието на случващото се. Близкият изток е доста гъвкав в подобни ситуации. Турция е една силна и огромна нация с връзки в Близкия Изток. Близкият изток ще продължи работата си в Турция независимо какъв е резултатът.

Ако Ердоган изгуби изборите, очаквам Близкият изток да действа според резултатът.

След изборите 2 в 1 миналата неделя в Турция, смятате ли, че страната е способна да направи още една крачка напред към присъединяването ѝ към ЕС?

– Мисля, че след изборите, Турция трябва да направи нова крачка в посока ЕС. Не е въпрос дали могат или не, необходимо е да положи усилие. Сутринта чух турски представител да говори за "трудния път" към ЕС, но едновременно с това за готовността на Турция да се присъедини. Аз обаче мисля, че посланието трябва да е далеч по-силно от това. Посланието, което отговаря и на вашия въпрос, е следното-Турция не само може да направи повече, а трябва да го направи. Турция трябва да поеме инициативата по възможно най-много начини. Освен това трябва да реши- наистина ли е заинтересована от присъединяване в ЕС или е по-скоро нещо, което биха отлагали заради Русия или Китай. Турция трябва да взема окончателно решение и после да го приложи. Ситуацията е сходна с членството на Турция в НАТО. Много западни държави и съюзници се питат колко сериозна е Турция по отношение на членството си във военния алианс. Ако е сериозна, Турция трябва да го покаже. Моля ви, покажете го, защото имаме нужда от силен военен съюз повече от всякога. След напълно неоправданото нахлуване на Русия в Украйна, НАТО трябва да стане по-силен от всякога, а Турция-важен елемент от нас.