Европа

Зеленски: Окупаторите са вътрешно готови за поражение

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Запис от камера, прикрепена на каска на войник, показва, че украинските специални части завземат територия в покрайнините на Бахмут. Киев твърди, че неговите сили са напреднали с 2 км за една седмица около разрушения град в Донецка област, но това все още не е ясно доказателство за пълномащабна контраофанзива.

В окупирания от руснаците Луганск са били чути две експлозии. Москва съобщи, че украински ракети са поразили административни сгради на две спрели предприятия. Украйна твърди, че руските сили продължават усилията си в настъпателни операции на изток, и показа кадри с разрушения в град Мариинка.

На този фон президентът Зеленски заяви, че „окупаторите са вътрешно подготвени за поражение“.

 

Какво е важно да разберем сега? Окупаторите вече са вътрешно подготвени за поражение. Те вече са загубили войната в съзнанието си. Трябва да оказваме натиск върху тях всеки ден, така че собственото им усещане за поражение да се превърне в бягство, грешки, загуби.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Украински военни командири твърдят, че техните сили са отвоювали повече територия от противника на сцената на най-дългата и кръвопролитна битка във войната, за Бахмут, но не е ясно дали това бележи началото на дългоочакваната контраофанзива на Киев. Руското министерство на отбраната заяви, че украинските сили са засилили атаките на север от района, но отрече информациите на руски военни блогъри, че силите на Киев са постигнали „пробив в отбраната“.