Икономика

Годишната инфлация ще бъде умерена, категоричен е експерт

От Марина Матева Марина Матева Водещ

В 22 от държавите в ЕС инфлацията се забавя, в 5 от държавите – членки леко се ускорява. България е на 9-то място по размер на инфлацията. Това каза в ефира на Euronews Primetime икономическият съветник на Българската стопанска камара д-р Щерю Ножаров. Той обясни забавянето на инфлацията у нас от една страна с успокояването на цените на горивата, а от друга – има известно замразяване и в растежа на цените на храните.

БНБ с известно закъснение, но все пак засили паричната интервенция, като започна да използва повече инструменти, не само увеличение на лихвения процент, но и увеличението на минималните задължителни банкови резерви. Това бяха комплекс от мерки в паричната политика, които започнаха да дават резултат, коментира експертът.

Очакваме тенденцията на понижаващата се инфлация да продължи. Прогнозата на Европейската комисия за България от 15 май е за годишна инфлация от около 9,4% за страната ни. Това означава, че ще имаме умерена инфлация през тази година, която ще е едноцифрена.

д-р Щерю Ножаров - икономически съветник на БСК

За наблюдаващите отстрани изглежда, че партиите постигнаха по-лесно консенсус за съдебна реформа, отколкото за бюджет, каза още д-р Ножаров. Това Народно събрание ще трябва да вземе някакво отношение и решение във връзка с бюджета, каза още той.

Цялото интервю вижте във видеото.