Европа

Унгария спира помощ за половин милиард за Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Унгария блокира отпускането на половин милиард евро от ЕС за Украйна. Средствата от т.нар. Европейски фонд за мир са предназначени за компенсиране на страните членки за боеприпасите и оръжието, изпратени на украинската армия.

Външният министър Петер Сиярто изтъкна като основна причина за позицията на Будапеща решението на Киев да санкционира унгарската банка ОТР като спонсор на войната заради сътрудничеството й с Русия.

Не можем да подкрепим отпускането на още половин милиард евро от Европейския механизъм за подпомагане на мира за трансфери на оръжия в Украйна. Няма да дадем зелена светлина, докато ОТП присъства в този конкретен списък на Украйна.

Петер Сиярто – министър на външите работи на Унгария

Сиярто предупреди, че ако санкциите за банката не бъдат премахнати, Унгария ще блокира не само военната помощ за Киев, но и подготвяния нов пакет от санкции срещу Русия и страните, които й помагат да заобикаля санкциите.

Националната агенция за превенция на корупцията на Украйна класифицира по-рано този месец OTP Bank като международен спонсор на войната заради продължаващото й присъствие в Русия, което предизвика ответна реакция от страна на унгарското правителство.

Отношенията между Унгария и Украйна се обтегнаха след отказа на Будапеща да предостави на Киев оръжия или да разреши прехвърлянето им през общата граница на двете страни.