Свят

Хипопотам атакува лодка в Малави и уби бебе, 23-ма са в неизвестност

От Euronews България Euronews България
Hipopotam AP

Агресивен хипопотам нападна лодка с 38 души на борда, в южната част на Малави в понеделник, предаде Би Би Си, цитирана от БТА. 

Животното преобърнало лодката в река Шир. Момче на една година е загинало, а други 23-ма души са в неизвестност. Инцидентът се е случил в отдалечения район Нсандже, близо до границата с Мозамбик. 

Спасителните екипи продължават да издирват оцелели. Лодката е била пълна със селяни, които пресичали реката, за да стигнат до нивите си. По неприятно стечение на обстоятелствата този път лодката им била нападната от едрия бозайник. Общо 14 души са успели да изплуват на безопасно място или са били спасени от други селяни, които се хвърлили в реката, за да помогнат. Но не успели да спасят единственото дете в лодката. 

Тялото му е извадено от полицаи, които са пристигнали на мястото за извършване на спасителни и издирвателни операции.

Агнес Залакома, говорител на полицията в област Нсандже

Местната депутатка Гладис Ганда многократно е призовавала за изграждане на мост, така че хората да не рискуват живота си, пресичайки реката с лодки и канута, но нейният призив досега не е бил уважен, а местните продължават всекидневно да пътуват по този начин до нивите си отвъд водоема. 

Река Шир е дом на много хипопотами и крокодили, а лодките и канутата, които използва местното население за преминаването й, често са препълнени или зле поддържани, посочва още Би Би Си.