Свят

До 2048 г. рибите в океаните може да изчезнат. Какво е решението?

От Сияна Маринова Сияна Маринова Стажант
Ribi Pexels Снимка: Pexels

До 2048 г. океаните може да се окажат празни. Стартъп се захвана с алтернативна дейност, за да отговори на нарастващото търсене на морска храна.

Очаква се готовото за готвене филе от люспеста риба да навлезе на потребителския пазар през следващата година в Сингапур, а след това и в страни като САЩ и Япония.

По данни на Световния икономически форум (СИФ) хората по света консумират риба и морски дарове повече от всякога. В страните с най-висока употреба, като Исландия и Малдивите, през 2019 г. са изядени средно над 80 кг риба и морски дарове на човек.

Според проучване, проведено от Dalhousie University, ако нещата останат същите, до 2048 г. световният океан може да бъде почти празен. Намаляващата популация на рибата изисква алтернативи, които да заобиколят екологичните щети. Лабораторно отглежданото говеждо и пилешко месо се проучва от известно време, но малко компании са навлезли в областта на морските дарове.

Steakholder Foods, израелска биотехнологична компания, и сингапурският стартъп за клетъчно земеделие Umami Meats разработват първото рибно филе, отгледано в лаборатория, с помощта на техники за 3D печат.

 

Започнахме да отпечатваме рибни продукти с 3D принтер. Люспестостта на рибата е нещо, което е уникално. С нашите патентовани възможности за печат знаем как да отпечатаме 3D точно същата текстура и люспестост на истинската риба.

Арик Кауфман, главен изпълнителен директор на Steakholder Foods

Клетки от застрашени видове, като групер и змиорка, се използват за култивиране на мускули и мазнини. След това те се добавят към "биомастило", за да се отпечата обемно бяло филе.

"Процесът е чист и прозрачен. Крайният продукт е без антибиотици и предполагам, че в бъдеще ще разберем ползите за здравето от тези култивирани месни продукти", казва още Кауфман.

"Наистина е много вкусно", казва Мегуми Авигейл Йошитоми, директор на представителството на Японската асоциация за клетъчно земеделие, по време на дегустация в централата на Steakholder Foods в Реховот.

"В устата си усещам същото, почти същото, изживяване от структурата на рибата. И също така съм наистина изумена от сочността и от усещането за масло в устата ми", добави тя.

Предизвикателства при сравняването с истински морски дарове

Въпреки че процесът на отглеждане на риба в лаборатория е по-лесен, отколкото при говеждото месо, според Михир Першад, главният изпълнителен директор на Umami, за рибата се знае много по-малко, отколкото за кравешките стволови клетки.

 

Искаме потребителите да избират въз основа на това какъв е вкусът и какво може да направи за света и околната среда на планетата. И искаме да премахнем разходите като съображение.

Михир Першад, главният изпълнителен директор на Umami

Самото култивиране на клетките все още е твърде скъпо, за да може да се сравни с цената на традиционните морски дарове, затова засега рибните клетки се разреждат с растителни съставки в биомастилото. Арик Кауфман се надява, че сложността и нивото на продуктите ще бъдат по-високи, а производствените цени ще намалеят в бъдеще.

Очаква се първите продукти да излязат на пазара през следващата година в Сингапур, а след това евентуално в страни като САЩ и Япония.