Политика

Габриел сама си решила да иска оставката на Гешев, твърди Борисов

От Euronews България Euronews България
Boyko Borisov BGNES Снимка: БГНЕС

„Ако не стане в първия мандат, няма да стане и във втория при тези заявки на партиите. Не се меся в работата на Мария Габриел, но тя трябва да продължи, да намери сечението и да направи правителство.“

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

Той посочи, че все още се надява на разума на политиците за съставяне на правителство. „Днес показахме, че на ГЕРБ може да се има доверие“, каза още Борисов.

Борисов припомни, че от много години, много политици искат оставката на Иван Гешев, но до момента не се е разразявал скандал като този, на който сме свидетели, предаде БГНЕС.

При този скандал това ни прави по-убедени, че политическата класа може да се меси само чрез конституцията и законите. Затова от мен и от партията чувате, че законите на Крум Зарков ще бъдат приети“, обеща той.

На настойчивите въпроси как е взето решението Мария Габриел да предложи отзоваването на главния прокурор, Борисов първо каза: "Аз съм убеден, че които е трябвало да знаят – а това е цялата парламентарна група – за това нейно изявление. Това е нейно лично право. Аз, това което съм поел като ангажимент, е да приемем законите на Крум Зарков."

Помолен да поясни, той добави: "Взе го решението Мария Габриел с подкрепата на цялата парламентарна група!"

И се подразни, че не е длъжен да дава обяснения как сам той взема решенията си. 

Ние пред нашите избиратели и евроатлантически партньори съм поел ангажимент законите на Крум Зарков да бъдат приети. Говорили сме го навсякъде във всички зали, във всички градове. Този, който е писал тези закони носи отговорност, между първо и второ четене могат да се направят промени, но това законодателство трябва да бъде прието“, добави Борисов.

В заключение той призова партиите да проявят отговорност и да приемат бюджет. В противен случай "да закриваме парламента, да търсим нова политическа система, ако трябва". 

Запитан какво ще стане, ако не се приеме бюджет, Борисов сви рамене: 

"Какво да направя сам? С 69 депутати - толкова. Видяхте и прокурора, само за мене говори – мисли, че ме страхува. Ама чакайте, аз съм бил главен секретар толкова години, ако толкова лесно се страхувам. Само Бойко, Бойко, Бойко. Айде бе, в тая държава... Ето затова Мария Габриел отговаря, аз съм само на първия ред депутат", завърши Борисов.


Какво още каза Борисов вижте във видеото: