Политика

Анализатори: Изявленията на Гешев повишават шансовете за реализация на втория мандат

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Този мотив за една по-същинска и дълбока промяна за съдебна реформа, каквато „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ дългосрочно застъпват като приоритет, беше знак именно към тях – за ГЕРБ-СДС беше далеч по-желан вариантът за осигуряване на подкрепа за редовен кабинет с втората голяма коалиция в 49-ото Народно събрание. Вариант „Б“ за коалиция с БСП, ДПС и ИТН беше далеч по-малко желаният вариант, не само заради етикетите, които подобна коалиция получи като „хартиената коалиция“, „коалиция Магнитски“ и т.н.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ социологът Елена Дариева. „След решението на ПП-ДБ за мен е ясно, че реализация на първия мандат е почти невъзможна, но нарастват шансовете за втория“, посочи тя.

По думите на политолога Страхил Делийски партиите у нас са изгубили легитимност заради ниската избирателна активност и ниски нива на подкрепа.

„Връзката между едър капитал, политици и съдебна система е изключително здрава, просто защото партиите са политически и демократично слаби, то тогава онова, което не би трябвало да има никакво значение, се превърна в крайъгълен камък за промяната изобщо на поведението на всички“, коментира Далийски позицията на ПП-ДБ и БСП да не подкрепят правителство с първия мандат.

„ГЕРБ няма как да кажат, че няма да подкрепят втория мандат, защото един месец и половина настояват колко е важно да има правителство“, смята политологът.

Според социолога Елена Дариева изявленията на Гешев повишават шанса за реализация на втория мандат.

„Според мен вече се върви към търсене на коалиционно мнозинство за провеждане на същинска съдебна реформа. Не изключвам ГЕРБ да подкрепят мандат на ПП-ДБ. От една страна с аргумента да ограничат репутационната щета от думите на главния прокурор, а от друга страна с намерението наистина съдебна реформа. Отиването на поредни шести избори е крайно нежелано от партиите“, добави тя.

Целия разговор вижте във видеото.