Общество

Силвия Великова: Във ВСС изглеждат мобилизирани да отстранят Гешев

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Във вчерашния ден разговарях с няколко членове на Висшия съдебен съвет и те отново ми изглеждат мобилизирани. Мисля, че това, което се случи в понеделник по време на изявлението на Гешев, е отрезвило много хора, които може би са се разколебали дали не са действали импулсивно. Предстои да видим, нещата са много динамични.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ журналистът Силвия Великова. Специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова посочи, че Комисията по атестиране и конкурси към прокурорската колегия ще трябва да се произнесе преди решението на прокурорската колегия по отношение на искането за дисциплинарно наказване на Ясен Тодоров, респективно неговото отстраняване от административната длъжност зам.-директор на Националната следствена служба.

„Така че не можем да очакваме веднага решение. Освен това, заседанията по отношение на дисциплинарните производства са закрити“, допълни доц. Киселова.

По думите на журналиста Силвия Великова някои от членовете на прокурорската колегия не изключват сигналът на Сарафов да даде допълнително основание за цялостен преглед на поведението на главния прокурор.

Може да стане много бързо, но може да стане и много бавно. Ние сме виждали, че темпото се задава според конюнктурата. Исканията на Надежда Йорданова, които обединяваха и стари искания на предишни правосъдни министри, се точеха ужасно много с процедура. Самият Гешев може да ги проточва с искания за събиране на доказателства.

Силвия Великова, журналист

„Днес се очаква да има позиция под някаква форма на двамата председатели на Върховните съдилища. За мен това ще бъдат знаците, които ще подскажат какво е настроението, тъй като в крайна сметка отстраняването на Гешев зависи от съдийската колегия“, коментира още Великова.

В момента все още не са изяснени силите. Ще бъдем свидетели на бързина в Пленума, защото това, което се случи в понеделник, е повратната точка, която преобърна представите от част на членовете на ВСС. Ако дотогава са имали съмнения, оттук насетне по-скоро вече ще бъдат много по-внимателни. Поведението и специално езикът на Гешев, използван в медиите, е сериозен проблем за един магистрат.

доц. Наталия Киселова, специалист по конституционно право

Доц. Киселова добави, че са необходими вътрешни механизми, за да не се допуска и разчита само на шумно отстраняване на главния прокурор.

Съдебната реформа става все по-необходима. За мен обаче въпросът с реформата става с акцент върху Висшия съдебен съвет и хората, които влизат там и най-вече от парламентарната квота заради съмненията кой ги предлага за номинация. Вчера говорих с хора, внесли това искане (за отстраняването на Гешев – бел. ред.), като те казват, че не се отказват от подкрепата си за Гешев преди 3 години“, отбеляза Силвия Великова.

Според нея трябва да се търси някаква възможност извънсистемно да има участие в процедурата по номинация на членове във ВСС, защото очевидно зависимостите са много тежки.

„Тези, които бяха избрани от квотата на магистратите, са все административни ръководители“, добави доц. Киселова. По думите ѝ не можем да гледаме на прокуратурата като едно, защото вътре има хора с различни разбирания за начина, по който трябва работи институцията.

Има логика в призива и Гешев, и Сарафов, просто да се отстранят и да оставят разплитането на този случай, без да се намесват“, смята Великова.

Тя прогнозира, че няма да има правителството, защото ГЕРБ не биха преглътнали да подкрепят правителство с втория мандат.

Целия разговор вижте във видеото.