Политика

Мария Габриел започва разговори за конкретни имена и се връща при президента с изпълнен мандат (Допълнена)

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Въпреки отказа на „Продължаваме промяната – Демократична България“ да подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС, номинираната за премиер Мария Габриел заяви, че не се отказва да предложи състав на правителството и ще отиде при президента Румен Радев с конкретни предложения за министри. „За мен сега е дошло време да преминем към следващ етап – подкрепа на правителство с първия мандат, експертно правителство за 1 година с конкретни имена. Оставам отворена за разговори с всички. Ще изпълня мандата“, заяви преди днешното парламентарно заседание Габриел пред репортери.

Тя подчерта, че има за решаване важни задачи, които само редовен кабинет може да реши. "Евентуално правителство с премиер Мария Габриел ще работи за цялостна съдебна реформа", каза още Мария Габриел.

Запитана дали от ГЕРБ-СДС биха подкрепили правителство с втория мандат, Мария Габриел каза: „Не виждам политическата логика в такова решение”.

А на въпрос дали е пожертвала еврокомисарското си място, тя отвърна: „За мен беше важно да бъдат спазени процедурите - от отпуск, до връчване на мандат, до много ясната отговорност и спазване на договори. За мен е важно да излъча същото послание, за което говоря. Не може седмици и дни да говориш, че искаш правителство и да не го направиш”, смята тя.


Опит за правителство с втория мандат

„Това, което се предлага с първия мандат, не може да реши големите проблеми на България“. Така Христо Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България" коментира пред репортери в парламентарните кулоари реализирането на първия проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС.

Според Иванов ситуацията в страната е сериозна и всяко решение по отношение на управлението трябва да бъде взимано много внимателно.

"При срещите ни с Мария Габриел поставих на нея и цялото ръководство на ГЕРБ за пореден път въпроса какви промени в Конституцията предвиждат, защото това е пътят към системна промяна в България. Не просто да опитаме да махнем един досадил на всички главен прокурор, за да оправим проблема, а наистина да решим нещата в дългосрочен проблем. На този въпрос отговор не получих", каза Иванов.

Затова и ПП-ДБ подходът по втория мандат ще е старт на разговори за конституционни реформи, които да решат основни проблеми на обществото.

Според Христо Иванов въпросът не е на кого е мандатът, а кой може да предложи формула, фокусирана върху истинските решения. Ще опитаме да направим това във втория мандат и се надяваме на отговорно отношение, посочи той.

По думите му проектокабинетът на ПП-ДБ с премиер Николай Денков не е минал окончателно гласуване на парламентарна група.


Неясноти около позицията на ДПС

От изказването на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ пред репортери в НС днес така и не стана ясно какво е окончателното решение на партията по въпроса с подкрепата на проектокабинета „Габриел“. Ръководството и ПГ на движението трябваше да заседава във вторник привечер, но така и не бе съобщено каква е последната им дума.

Според Карадайъ законодателната власт не функционира, а сега и съдебната, заради скандалите в прокуратурата. И настоя да се отстоява разделението на властите и да не се позволява „някой олигархичен кръг да овладее и трите“.

"Отговорността изключително се пада на политиците, да могат с много разум и отговорност, и в диалог, да намерят онзи необходим механизъм за обществото и държавата в тази ситуация, за да може да се структурират системите наново, за да започнат да функционират", каза още Карадайъ. И пресметна, че мнозинството от депутатите ще се противопоставят на правителство на ПП-ДБ.

 

Обзор на най-важното от старта на днешния парламентарен ден вижте във видеото: