Политика

"Те са си коалиция на войната": БСП отказа на ГЕРБ, оттегля се от преговорите за кабинет

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

БСП няма да участва в правителство на Мария Габриел с мандата на ГЕРБ, няма да го подкрепя и излиза от преговорите за съставянето му.

Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова след заседание на партийното ръководство и народните представители на левицата. И няколко часа след срещата си с кандидат-премиера Мария Габриел и и част от ръководството на ГЕРБ. 

"Днес не получихме абсолютно никаква ясна представа какво правителство, с кои задачи ни се предлага. И съм сигурна, че нито един от вас няма никаква представа", обърна се тя към част от собствените си колеги, които бе събрала в залата за брифинги.

Нинова даде да се разбере, че основните причини за разрива са позициите на ГЕРБ за войната в Украйна и изнасянето на оръжие за там, както и за Истанбулската конвенция. И препоръча на първата партия да преговаря с втората за подкрепа. 

"Те са коалицията на войната, те са джендърската коалиция", заключи Нинова.

Оттеглянето на БСП е решаващо за евентуалната колаборация между тях, ГЕРБ, ДПС и ИТН. Без червените депутати гласовете на трите други формации не са достатъчни, за да бъде гласуван кабинет на Мария Габриел в пленарната зала.