Политика

Радев връчи мандата на Габриел: Очакват ви препятствия, но желая успех

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Осъзнавате, че ви очакват доста препятствия. Но ще ви чакам тук следващия понеделник със състав на Министерския съвет. Днес и утре - виждам - са решителни дни за вас, желая ви успeх.

С тези думи президентът Румен Радев изпрати от "Дондуков" №2 кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, след като й връчи мандата за съставяне на правителство. Габриел има една седмица да го върне изпълнен, или да предаде обратно на държавния глава празна папка.

"Поемам с отговорност проучвателния мандат за съставяне на правителство. Искам да ви уверя, че ще направя всичко възможно България да има стабилно, работещо, редовно правителство. Затова моето предложение ще бъде за експертно правителство, обединено около ясни приоритети, които имат една цел – благосъстоянието на българите и авторитета на България", каза Мария Габриел.

Тя разказа на президента за срещите си с политическите сили през изминалите дни, на които се очертаха основните приоритети, но и различията между тях. "Тези общи приоритети сега вече трябва да бъдат очертани в много повече детайли. Този срок, определен от конституцията, ще използвам и за това", обеща тя.