Свят

Бъдещето на мигрантите на границата на Мексико със САЩ е несигурно

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

От петък насам хиляди мексиканци чакат на границата със САЩ. Броят на желаещите да преминат от другата страна на браздата е двойно по-голям в сравнение с месец март.Огромното струпване е предизвикано от отмяната на ограниченията за даване на убежище на чужденци на границата. Те бяха въведени по време на пандемията от COVID-19, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Отменената забрана е част от кампания на президента Джо Байдън за справяне с контрабандата на хора и незаконната имиграция. Байдън получи подкрепа от испанския премиер Педро Санчес и от Канада.

Даяна Патиньо e една от хилядите мигранти на границата. Тя търси спасение от насилието и страха в родния си щат Мичоакан в Мексико. Сега чака на границата със сина си с надеждата да премине оттатък.

 

Преживяхме много стрес в Мексико. Постоянно се чувствах несигурна за себе си и за сина си.

Даяна Патиньо – мигрантка от Мексико

Въпреки че хиляди хора са блокирани в Тихуана, ситуацията е сравнително спокойна и без прояви на насилие. Американското правителство призова мигрантите да се регистрират онлайн вместо да стоят на границата. Одобрените да получат убежище ще получат и финансова помощ