Свят

Защо хиляди мигранти блокираха границата на САЩ с Мексико?

От Euronews България Euronews България
Immigration AP Мигранти чакат на студа пред порта на граничната ограда, след като преминаха от мексиканския град Сиудад Хуарес в Ел Пасо, Тексас, в ранните часове на четвъртък, 11 май 2023. Снимка: АР

Днес изтече срокът на действие на "Дял 42" - регламентът за имиграционната политика на САЩ от времето на пандемията, който даваше право на граничните власти да връщат обратно желаещите да влязат в Америка. Аргументът за това бе предпазване от разпространение на зарази. 

Още с отпадането му десетки хиляди мигранти се стекоха към американско-мексиканската граница. А авансово очакването за тази развръзка доведе до напрежение в обществото и до засилване на политическото разделение, предаде Ройтерс.

Броят на мигрантите, заловени да пресичат незаконно границата, нарасна през последните седмици, като в понеделник и вторник дневните задържания надхвърлиха 10 000.

 

Mexico US Border AP Мигранти са спрени от войник от Националната гвардия на Тексас след преминаване от Сиудад Хуарес, Мексико в Ел Пасо, Тексас. Снимка: АР

Граничните градове на САЩ се борят да приютят новопристигналите и да осигурят транспорт до следващите дестинации. На фона на хаотичните сцени администрацията на президента на САЩ Джо Байдън увеличава броя на служителите и средствата за охрана на границата, като същевременно придвижва нова наредба, с която ще отказва убежище на повечето мигранти, пресичащи незаконно границите. 

Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас заяви, че новото правило ще означава по-строги последици за мигрантите, които преминават нелегално и които, ако бъдат заловени, могат да бъдат депортирани и да им бъде забранено да влизат в Съединените щати в продължение на пет години, ако не отговарят на условията за получаване на убежище.

Откакто Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 г., в страната са извършени 4,6 млн. ареста на незаконно преминали мигранти, въпреки че броят им включва много повтарящи се влизания. Проучване на Ройтерс/Ипсос, публикувано тази седмица, показва, че само 26% одобряват справянето на Байдън с миграцията.

В сряда доброволци от американската страна прехвърлиха сандвичи през пролуките в стената на границата и заявиха, че условията между двете стени са "мизерни", тъй като има объркване във връзка с промяната в политиката.

23-годишният Джошуа, мигрант от Венецуела, който моли да се използва само първото му име, се надявал да влезе в САЩ преди промяната на политиката. Той е пътувал до границата в Тихуана, Мексико, без съпругата и дъщеря си, тъй като не е искал да ги превежда през опасната джунгла, разделяща Колумбия и Панама, казва той.

"С Божията закрила нищо не е невъзможно", допълва той.

Друг венецуелски мигрант, Луис Риверо, говорейки през оградата на границата, разделяща Сиудад Хуарес, Мексико, и Ел Пасо, Тексас, каза, че иска да премине сега, защото новата политика "ще бъде по-строга". 

Стеф Кайт от информационния канал "Axios" съобщава от границата, че има голям брой мигранти и лица, търсещи убежище, които преминават границата от Сиуадад Хуарес в Ел Пасо.

„Вчера прекарах известно време по границата и по-специално в два участъка, където имаше големи групи мигранти, събрани от мексиканската страна на граничната ограда. Рано сутринта в сряда служител на граничния патрул ми каза, че само в тези два участъка имало около 700 мигранти, които лагерували там. След като хората бъдат депортирани, това идва с много по-строги наказания. Те ще имат петгодишна забрана за повторно влизане. Така че след като правилото бъде приложено, то ще изисква от мигрантите да кандидатстват за убежище чрез законни средства, независимо дали става въпрос за уреждане на среща чрез ново приложение, което администрацията на Байдън рекламира. Но мигрантите, които преминават незаконно границата съгласно тази нова политика, могат да бъдат изправени пред автоматичен отказ от убежище. След като някой бъде хванат от граничен патрул, той има възможност да заяви страх от връщане в родната си страна и да започне този процес за убежище“, разказва репортерът пред Axios.