Икономика

Финансовите министри от Г-7 остават обединени в подкрепата за Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Потвърждение на обединения фронт за подкрепа на Украйна и решимост за разширяване на санкциите срещу Русияоколо това се обединиха финансовите министри от Г-7. Те заедно с ръководителите на централните банки на седемте най-развити икономики приключиха тридневни разговори в японския град Ниигата с обещание да държат инфлацията под контрол, като същевременно помогнат на онези, потърпевши най-силно от скока на цените.

 

 

Първо, за пореден път беше потвърдена непоколебимата подкрепа за Украйна. Беше постигнат напредък по отношение увеличението на финансовата помощ. По отношение на мерките срещу заобикалянето на санкциите срещу Русия, потвърдихме засилване на усилията за обмен на информация.

Шуничи Сузуки – министър на финансите на Япония

Финансовите министри се ангажираха също да работят заедно за изграждането на по-стабилни и диверсифицирани вериги за доставки за разработване и използване на чисти енергийни източници.

 

Във веригите за доставки на продукти, свързани с чиста енергия, за да могат страните с ниски и средни доходи да поемат по-голяма роля, беше представен инструментът RISE. Бе постигнато споразумение най-късно до края на тази година да продължим работата си в това направление.

Шуничи Сузуки – министър на финансите на Япония

В заключителната декларация се казва още, че „трябва да се запази бдителността и гъвкавостта в макроикономическата политика в условия на повишена несигурност относно глобалните икономически перспективи“.

В документа обаче не се споменава патовата ситуация с тавана на дълга на САЩ, която засяга пазарите в момент, когато разходите по заемите нарастват поради агресивното затягане на паричната политика от страна на централните банки на САЩ и Европа.

Агенция Ройтерс съобщава, че на срещата на върха на Г-7 следващата седмица в Хирошима ще бъде договорено споразумение за създаване на нова програма за разпространение на ваксини в развиващите се страни.