Европа

ЕС с твърдо послание към Путин: Ще подкрепяме Украйна докрай

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Войната в Украйна и начините за подкрепа на украинските въоръжени сили бяха основна тема в разговорите на външните министри на ЕС в Швеция. Дипломатите бяха категорични в посланието си към страната агресор в конфликта – Русия.

 

Знаем, че присъединяването към Европейския съюз е нашият основен ангажимент към Украйна, към стабилността и просперитета й. Но междувременно трябва да продължим да предлагаме практическа, конкретна подкрепа. Искам да изпратя ясно послание до Путин: няма и няма да има умора. Ще продължим да подкрепяме Украйна колкото е необходимо.

Жозеп Борел – върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността 

Бяха утвърдени и допълнителни мерки за избягване на заобикалянето на санкциите срещу Русия.

„Искаме да избегнем заобикалянето на санкциите, да попречим на Русия да получи материали с двойна употреба, които могат да захранят нейната военна машина“, каза още той.

Борел предупреди Китай, че отношенията му с ЕС няма да се развият в положителна посока, ако страната не повлияе върху Русия да се изтегли от Украйна.

„Очакваме, че Китай ще изпълни своята роля в този конфликт“, подчерта първият дипломат на блока. Пекин предложи мирен план за Украйна, който до голяма степен бе отхвърлен както от Киев, така и от неговите западни поддръжници. Украйна твърди, че може да седне на масата за преговори единствено когато Русия напълно изтегли войските си от всички нейни територии.