Европа

Италия се бори със застаряващо население и ниска раждаемост

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Не се случва често папата да седи на една сцена до италианския премиер Джорджа Мелони. В случая става дума за мерки за повишаване на раждаемостта в Италия.

Двудневна среща събра по темата експерти, политици и законодатели. Италия има едно от най-ниските нива на раждаемост в ЕС, а населението ѝ застарява с по-бързи темпове от други европейски държави.

 

Когато се обсъжда този въпрос, не трябва да има политическо мнозинство и опозиция. Общ призив – от банките до корпорациите и от шоубизнеса до медиите – е всички политически сили да се включат в дискусията, защото правителствата се сменят, но проблемът остава. Нашата цел е да инициираме национален дебат по проблема.

Джиджи Де Пало – директор на неправителствена организация

Числата не са обнадеждаващи. През 2022 г ражданията са спаднали до ново най-ниско равнище за всички времена – под 400 000, като прирастът е отрицателен – на всеки 12 смъртни случая се падат по 7 раждания.

Правителството на Мелони създаде министерство на семействата и раждаемостта. Намаляването на данъка върху продажбите на бебешки продукти и увеличаването на детските надбавки са част от мерките, които кабинетът включи в бюджета за 2023 г.

За да се обърне тенденцията, целта е да се достигнат 500 000 новородени всяка година до края на 2033 г.

 

Имахме възможност да обсъдим въпроса с всички заинтересовани страни. Политическите партии също се включиха. Всички обещаха да работят заедно по най-добрия начин. Откакто нашето правителство встъпи в длъжност преди 6 месеца, разширихме социалните политики за насърчаване на раждаемостта в страната, отделихме повече ресурси за това. Това винаги е било приоритет на "Италиански братя".

Франческо Лолобриджида – министър на земеделието на Италия

Джорджа ОрландиEuronews, Рим: Намаляващо население в трудоспособна възрасттова означава, че трудно ще се намери работна сила. Проблемите с пенсионната и здравната система са част от последствията от демографската криза в Италия. В речите си Джорджа Мелони и папа Франциск подчертаха, че кризите могат да превърнат предизвикателствата във възможности