Общество

Биолог: Възможно е да спрем остаряването като убием стареещите клетки

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Мисля, че е възможно да спрем стареенето. На всеки 8 години, рискът за нашата смърт се удвоява.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria биологът , физик и автор на книгата „Без възраст“ Андрю Стийл.

При костенурките през всичките години рискът е еднакъв. В книгата аз развивам процеса на стареене на 10 периода. Това са фундаменталните 10 причини на стареенето. Това е всичко от промените на ДНК, стареенето на самите ни клетки. Мисля, че комбинацията на всички промени, които се случват при нас много бързо, но много бавно при други животни, при нас водят до всички заболявания. Идеята е, че като накараме тези жалони на остаряването, ако ги накараме да са по-бавни, тогава ще намалим шансовете за смъртта ни. 

 

Обяснението е за т. нар. стареещи клетки. С възрастта тези клетки се натрупват в тялото ни. Учени вече убиха тези клетки, които се натрупват в мишки, които после върнаха своя биологичен часовник. Това е доказан научен опит. После тези мишки започват да тичат като младите мишки, изглеждат фантастично.

Това, което правят учените е да търсят различни начини да убиват тези клетки. Дори да открият ваксина, която да убива такива клетки като ефект.

Да напиша тази книга ми даде възможност да имам два различни погледа над нещата. От една страна колко скучно понякога описваме нещата - не трябва да пушим, да ядем повече зеленчуци. На второ място има някои неща, които непременно ще свържем с по-дългото живеене. Любимият ми пример е да си миеш зъбите. Хората, които си мият зъбите по-често намаляват риска си от сърдечно-съдови заболявания, от деменция и т.н. Биологията ни е свързана с устната ни хигиена.

Вижте цялото интервю във видеото.