Общество

Неонатолог: Вече жени на по 30-35 г. раждат първото си дете

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Преди много години е имало случай, подобен на този с разменените бебета от „Шейново“. Тогава по друг начин се слагаха номерата на децата, бяха на вратлетата. Нещата се установиха още при изписването. По-нататък вече не сме имали такива проблеми.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria неонатологът проф. Боряна Слънчева.

От години има тенденция за намаляване на броя на родените живи деца. По принцип българското население е застаряващо. Хората във възраст, в която могат да раждат деца доста намаляха като бройка. Имаме и покачване във възрастта на първо раждащите жени. Тя е над 30-35-годишна възраст, което определя броя на децата. Отговорът на майките е, че правят кариера.

Късното раждане води до по-трудна бременност, по-трудно забременяване и в крайна сметка се увеличават двойките, които стигат до асистирана репродукция. С нарастване на възрастта се крие риск и бременността да протече с някаква патология.

Недоносеността се движи в постоянни граници между 10 и 11%. Много голям процент от тях са в следствие на асистирана репродукция. Имаме над 90% преживяемост при тези деца. Най-малкото дете при нас е било 410 г. Сега е първи клас и изглежда чудесно.

Вижте цялото интервю във видеото.