Общество

На първо място в Европа: Българките раждат първото си дете на средна възраст 26 години

От Euronews България Euronews България

Българките раждат първото си дете на средна възраст 26 години, сочи статистика за 2021 година на Евростат. Това ни нарежда на първо място в Европа. Средната възраст на жените, които за първи път стават майки в Германия, Испания, Люксембург, е между 30 и 31 години.


29-годишната Десислава Стефанова от Велико Търново станала майка, преди да навърши пълнолетие. Успяла да завърши училище и след това две висши образования. В момента работи в държавна институция, а синът ѝ вече е студент.

 

Животът е трудно да бъде планиран, има някои неща които се случват непланирано... Божа работа е кога една жена ще стане майка, както аз на 17 години. Но това по никакъв начин не попречи на образованието, на развитието ми на реализацията в живота и професията. Ходих на бал, всичко беше, както си му е реда... Семейството ми е здраво, както си беше отначало, детето ми вече е студент - в момента е на 22, учи „Сигурност и безопасност на транспорта“ в София.

Десислава Стефанова

Десислава смята, че жените трябва да раждат в по-ранна възраст.

„Трябва, защото израстваме заедно с децата си и взаимно сме си полезни. А и на този етап от живота си вече имаш повече време за себе си“, твърди тя.

В дирекция „Социално подпомагане“ във Велико Търново  винаги е имало случаи на непълнолетни майки.

 

През 2021 година са ни били девет малките майки до 18 години, през 2022-ра- пет и тази година, в момента 4! В момента имаме 4 малки майки до 18 г., които подпомагаме, едната е с близнаци.

Мария Еросалимова, н-к отдел „Социална закрила“- „Социално подпомагане“

До навършването на пълнолетие, майките взимат помощи за бебетата си в натура.

„Ние ги подпомагаме във вид на ваучери, за децата.. В момента най-младата ни е на 15,3 г.- учила е , в момента е на индивидуална форма на обучение. Двете навършват пълнолетие - едната през април, другата през май, и вече ще почнат да получават детски добавки, само че във вид на пари“, посочва Еросалимова.

Случаите на малолетни и непълнолетни майки у нас са най-много сред малцинствените общности. Но след превантивна работа на неправителствени организации и социални служби, техният брой през годините намалява, уточняват от Социално подпомагане в Търново.