Общество

Синдикалист и финансист в остър спор трябва ли да се дават повече пари за социални помощи

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Социално подпомагане в България по същество не съществува. Затова ЕК няколко години подред препоръчва да се разшири обхватът на хората, които могат да се подпомогнат и да се увеличи помощта.

Това каза пред Euronews Bulgaria Ваня Григорова от синдикат КТ „Подкрепа“.

До момента линията, до която се подпомагаше беше 75 лв.

 

Човек има право на подпомагане, само ако получава под 75 лв. месечно. Това означава, че обхватът на хората, които могат да бъдат подпомогнати е изключително малък, което не означава, че в България няма бедни, нуждаещи се от подпомагане.

Ваня Григорова

Бюджетът и рамката остават без всякаква визия, коментира в студиото финансистът Преслав Райков. Бюджетът от 2022 г. също не е от най-рестриктивните. Той беше язден и харчен безумно популистки, което довежда до ситуацията днес. Народът се заблуждава, че ако не спазваме бюджетния си баланс единственият залог пред нас е еврозоната. Това не е така – ще последва дестабилизация в държавните финанси, което ще доведе до дестабилизация в икономиката и външното доверие в страната.

 

Съгласен съм, че социалната система е много счупена, но наливането на повече пари в нещо счупено не го оправя.

Преслав Райков

Сега с тези промени се поправя счупеното. Когато една система е недофинансирана, тя очевидно ще се оправи чрез дофинансиране. Това е и което препоръчва ЕК от 2016 г. Ако говорим за бюджет генерално, разбира се, че не е добре да имаме толкова висок дефицит, но решението не е чрез орязване и бичуване на пенсионерите, контрира Григорова.

Безумно е да се наливат пари в нещо счупено. В държавата има толкова много счупени неща не поради липса на финансиране, а поради нашите вътрешни неуредици, отговори Райков. За да стане този механизъм работещ и хората да са доволни трябва да се предприемат мерки, които са много непопулярни. В социалната система има изтичания на плащания. Примерно определението за енергийна бедност – видяхме, че политиците се лутаха тотално да определят какво означава енергийно беден, каза още той.

Надявам се следващия път да имам за събеседник човек, който поне от части разбира от темата, за която говори, защото чух само счупено, счупено, счупено, но не и какво е счупено, отговори Григорова.

Промените в социалната система трябва да започнат от неефективната администрация, с наливането на пари в нещо неработещо крадем пари от бъдещите поколения, каза Райков.

За да не крадем от никого трябва да вземем парите от там където са – свръхпечалбите, които редица компании реализираха. Печалбите от 27 млрд. преди 2 г., вече са 47 млрд. Ако някъде изтичат държавни средства, то е там, контрира Григорова.

Вижте цялото интервю във видеото.