Икономика

Нарастването на доходите не покрива издръжката за живот, предупреждава синдикалист

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Нарастването на доходите не покрива издръжката за живот. Останаха много сектори, които нараснаха само с 5-6%, което означава, че има реален спад в тяхната покупателна способност.“

Това коментира пред Euronews Bulgaria Виолета Иванова, зам.-директор на института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. 

Издръжката за живот продължава да нараства. Инфлацията продължава да съществува“, предупреди Иванова.

Относно темата за бюджета, Виолета Иванова каза, че тепърва ще се водят дебати и предстои да се разберат очакванията на политиците, които ще видим в предстоящите месеци.

Според нея, в България разходите надхвърлят доходите - „около 2/3 от домакинствата не получават необходимите средства за издръжка на живот“.

Относно диференциацията и качеството на живота в малките и големите градове, тя обясни, че в малките градове доходите са по-ниски - “хората там получават около средната или малко под средната заплата“.

Виолета Иванова допълни, че глобалната икономика показва наблюдаването на фактори, които водят до намаляване на инфлацията. За съжаление, тези фактори не се усещат в България.

Индексът на цените на производител нарастват с 8,5% на годишна база - „откроява се силно намаление в сравнение през лятото на 2022 г., което тогава достигна до 60%“, коментира експертът.

Според нея, хранителните стоки продължават да нарастват ( 23% ), което се отразява на българския пазар. Цените не се намаляват, а се задържат. Това означава , че има „разгърната спекула на вътрешния пазар и нелоялна конкуренция“. Тя смята, че към края на годината инфлацията ще остане двуцифрена сума, но „ще е със задържащи темпове“.

За да има справедливост трябва паралелно с покачването на цените да се повишат и доходите на хората“, допълни Виолета Иванова.



Цялото интервю вижте във видеото.