Икономика

Икономиката на София е изпреварила драстично останалата част от страната

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Разлика от близо 10 000 евро между брутния вътрешен продукт на глава на населението в София и в останалите общини на страната, отчита Съветът за икономически анализи към Министерския съвет. Данните сочат, че столицата бележи икономически ръст от 6% на година, докато останалите региони достигат до едва 3% годишен ръст. Авторът на анализа посочва обаче, че проучването не цели да даде готови решения, а да предизвика дискусия между институциите и гражданите. 

Огромно изоставане от столицата София бележат почти всички останали общини в страната. Това са изводите от първото проучване на Съвета за икономически анализ към Министерския съвет. Показателите, по които София води най-много са средна работна заплата, заетост, както и брутен вътрешен продукт на глава от населението. Разпределението на европейски средства от 2007 година насам също основно е насочено към София и много малка част отива към останалите региони. Решение обаче има, смята вицепремиерът Атанас Пеканов.

 

По-равното разпределение на ресурса. Това обаче носи рискове. Все пак има крайни срокове за всички тези програми. Те са доста кратки по някога. Ето по ПВУ имаме само до 2026 година вече.

Атанас Пеканов, вицепремиер

Негативните тенденции през последните 20 години биха могли да бъдат обърнати чрез добре насочени регионални политики.

 

Данъчни стимули, субсидирано кредитиране и друг тип стимулиращи политики. Те работят, но ако са регионално насочени. Ако са за всеки, стават доста неефективни и скъпи.

Пламен Ненов, главен секретар на СИА

По думите на автора на анализа, регионално насочени политики са тези, които вземат предвид демографията, заетостта, както и географските специфики на региона и най-успешния отрасъл там.

Целта – привличане на правилните инвестиции, както и споделянето на риска за потенциални такива между държавата и общината.

„Тези рискове не е добре общините да ги поемат сами. Може да се сподели отговорността чрез системата на централния бюджет“, предлага Ненов.

А общините искат едно – възможността данъците, плащани на местно ниво от гражданите, да влизат в общинския бюджет.

 

Общините да получат част от преките данъци. 20% от данък общ доход и 10% от данък печалба.

Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините

Авторът на анализа припомня, че регионалните политики, ще достигнат пълния си ефект след поне 2-3 години, дори да бъдат приложени веднага.