Общество

Концесионери искат индексиране на плажните такси с инфлацията

От Euronews България Euronews България

И тази година се очаква плажовете да бъдат готови още през месец май, по-рано от официалния плажен сезон, заради хубавото време и наличие на туристи.

„До средата на май ще бъда изцяло готов и, ако времето позволи и хората желаят, ще предоставим и платени услуги. Същевременно по договора ми е заложено от 1 юни да назнача първа обходна двойка спасители и медицинско лице. Ако видя струпване на хора, както съм го правил предходни години, така и тази година ще извикам по-рано двойка спасители“, казва концесионерът на плаж Николай Димитров.

Вече са факт и първите два проведени курса за водни спасители и първите желаещи да работят на черноморското крайбрежие, които са предимно ватерполисти и плувци, покрили всички нормативи.

Непознаването на мястото, където отиваш, невъзможността да излезеш от обстановката, в която попадаш, и незнанието как да помогнеш на другия - това са трите причини за удавянията. Ако ние овладеем трите причини, и се съобразяваме с тях, вярвам, че водният травматизъм в България ще намалее драстично.

Васил Алексеев – старши спасител и инструктор по водно спасяване

А иначе на големите плажове като Слънчев бряг, Несебър, Равда и Созопол цените на шезлонг и чадър няма да бъдат променяни заради тавана на цените по договор. Концесионери обаче ще настояват за промени, тъй като някои от тарифите - например тези от 10 лева, вече не са рентабилни.

Получава се така на доста от плажовете, че договорите, които са сключени преди 5-6 години, в момента няма как да компенсират тази инфлация. И за съжаление трябва да се мисли някаква нова методика, по която да се анексират тези договори.

Николай Димитров - концесионер на плаж

За разлика от старите договори, новите наематели са представили завишен ценоразпис - като новият наемател на Плажове Перла в община Приморско, където по данни на министерството на туризма предложените суми са 100 лева за чадър и толкова за шезлонг. Цената на чадър и шезлонг на ММЦ-Приморско пък ще струва 50 лева, а по 35 лева - на някои ивици в Черноморец и Поморие. Цените в Слънчев бряг, Несебър и Равда остават между 10 и 15 лева. Там, където няма възможност за повишение на цените за сянка, ще се търсят други опции. Ръст има и в заплатите на плажния персонал.

„Между 20 и 30% ще бъдат увеличени заплатите на спасителите. Според инфлацията тази година концесионните такси ще бъдат увеличени със 17,8%. Тоест ние имаме още едно натрупване със 17,8% а същевременно разходите за заплати и осигуровки се увеличиха с 25-30%“, казва Димитров.

От асоциацията на концесионерите на морски плажове подготвят предложение към Министерството на туризма, в което искат да се индексира с инфлацията годишното концесионно възнаграждение за тази година. Намаляването на таксите може да доведе до намаляване на цените, каквито мерки бяха предприети по време на пандемията.