Икономика

Как приемат данъка „свръхпечалба“ бизнесът и синдикатите

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

 

Ще отблъсне ли данъкът свръхпечалба инвеститорите или ще позволи на гражданите да живеят, "без да затягат коланите"? Последиците от евентуалното му въвеждане коментираха синдикатите и бизнеса.

Един от мотивите за въвеждането на данъка е, че фирмите са реализирали свръхпечалби заради енергийното подпомагане, смята Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара.

"Около 60% от структурите на икономиката е сектор на услуги. Какво чак толкова енергийно подпомагане има в сектора на услугите... в някои компоненти - може би", каза той. 

"Още когато се въведоха компенсациите за високата цена на тока за всички юридически лица КТ „Подкрепа“ заяви, че част от фирмите нямат нужда от такива компенсации и те ще формират неочаквано големи печалби. Ето това е всъщност данъкът за свръхпечалбите – държавата да си вземе нещо, което е дала там, където не е необходимо", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"С данък свръхпечалба ще бъдат обложени фирми, които най-вероятно няма да съвпадат с тези, които са получили енергийни компенсации", каза още Ножаров. Според него данъкът върху свръхпечалбата е откровено вредна мярка. „Веднъж дори еднократно въведен той ще даде към инвеститорите сигнал, че те живеят в една несигурна и непредвидима инвестиционна среда", допълни той.

Според синдикатите данъкът няма да се отрази на фирмите. „Ще се отрази на акционерите, които ще получат по-малко дивиденти отколкото биха получили със свръхпечалбите", каза Гигорова. Данъкът върху свръхпечалбата би се отразил положително на гражданите, смята тя. „Бюджетът ще има средства за увеличаване на минималната работна заплата, няма да затягаме допълнително колани, защото това е алтернативата, която ни представят от МФ и то е така." Григорова смята още, че така би отпаднал вариантът страната да вземе допълнителен държавен заем.