Икономика

Мика Зайкова: Не виждам как ще вземем свръхпечалбата на една швейцарска фирма

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Има законов проблем за една от фирмите, които произвеждат горива. Може би колегите от ГЕРБ са успели да намерят някаква вратичка, но аз специално не виждам как ще обложим една швейцарска фирма и ще й вземем свръхпечлбата.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria икономистът Мика Зайкова.

Докато, това което се случва със свръхпечалбите на електропреносните дружества го намирам за съвсем нормално. На 6 октомври Европейският съвет прие Регламент 1854, който има за цел да облекчи бизнеса и битовите потребители. Това ще отложи излизането на битовите потребители на свободния пазар. В него има изземване на свръхпечалбите на електроенергийните дружества без значение дали са частни или държавни. Акумулираните средства от това изземване трябва по някакъв механизъм да се разпределят. Регламентът казва, че всяка държава трябва да реши колко да изземе и да намери механизми за преразпределяне.

Във връзка с това Министерство на енергетиката, въпреки че е служебно, внесе един проектозакон, който направо казвам, че не става. Защото фокусът му е съсредоточен върху изземването, а няма конкретни механизми за разпределение.

Вижте цялото интервю във видеото.