Свят

Байдън обмисля облагане на свръхпечалбите на петролните компании

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на САЩ Джо Байдън ще проучи въвеждането на нов данък върху свръхпечалбите на петролните компании, обвинявайки ги в "печалбарство от войната". Той не използва израза "такса извънредна печалба", но поиска от дружества като Exxon Mobil, Chevron и Shell да помогнат на американските потребители, след като са отчели големи печалби от юли до септември.

 

Рекордните печалби на ден на петролните компании не се дължат на това, че те правят нещо ново или иновативно. Свръхпечалбите им идват от войната. Неочаквани печалби от бруталния конфликт, който разкъсва Украйна и наранява десетки милиони хора по света. Вместо да увеличат инвестициите си в Америка или да дадат отдих на американските потребители, свръхпечалбите им се връщат при акционерите и те изкупуват обратно акциите си, така че заплатите на мениджърите растат до небето. Дайте ни почивка. Стига толкова.

Джо Байдън, президент на САЩ

Подобно на европейските граждани, американците се борят с повишаването на цените на всички горива, а напрежението на бензиностанциите се смята за един от най-големите проблеми за избирателите преди междинните избори на 8 ноември.

Малко вероятно е нов налог върху печалбите на петролните и газовите компании да бъде приет от Конгреса, но призивът на Байдън може да донесе допълнителни гласове за демократите.